KTÜ Nazım Terzioğlu Konferans Salonu’nda yapılan programa Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, il protokolü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Vali Yıldırım buradaki konuşmasında “Öncelikle sizleri şehrimizde misafir etmekten duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Hoş geldiniz, safa geldiniz.
Malumlarınız olduğu üzere Kıbrıs, tarih boyunca Orta Doğuya açılmak isteyen devletler için vazgeçilmez stratejik ve ticarî bir öneme sahip olmuştur. Coğrafi konumu göz önüne alındığında Ada, her dönem stratejik önemini muhafaza etmiştir. Adayı elinde bulunduran güç, her zaman Türkiye’den Mısır’a, Lübnan’dan, İran’a kadar olan bölgeyi kontrol etmiştir.
1517 yılından itibaren Ada üzerinde Türk egemenliği hukuken kurulmuş, binlerce Türk aile adaya göç etmiş ve Kıbrıs, bütün tarihi boyunca kesintisiz, çok uzun bir süre Türklerin hâkimiyeti altında kalmıştır.
Türkiye, 1974 yılında gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış harekâtında mali yükümlülüğü ve ambargoları dahi göze aldığı halde asla Ada’da yaşayan Türk halkının güvenliğini ve egemenlik hakkını taviz ve pazarlık konusu etmemiştir, ettirmemiştir. Bugün adada barışı ve burada yaşayan Türk toplumunun güvenliğini sağlamak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’ni temsilen bulunan unsurların vazifesi; sorumluluğuna verilmiş olan bölgede, garantör devletlerden biri olarak Türkiye’nin hak ve menfaatlerini, KKTC’nin varlığını ve toprak bütünlüğünü korumaktır.
Kıbrıs, Türkiye için jeopolitik öneme sahip olduğu kadar, tarihi, sosyal, ekonomik ve akrabalık bağları açısından da büyük bir öneme haizdir.
Konuşmasında Trabzon’un özel olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetimiz ile yakın bağları ve münasebetleri bulunduğunu ifade eden Vali Yıldırım “Buradan göç ederek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşamını sürdüren çok sayıda hemşehrimiz,
Trabzon’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başkonsolosluğumuz ve yılın belli dönemlerinde Trabzon’dan Lefkoşe’ye doğrudan uçak seferlerimiz mevcuttur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türkiye kapılarından birisi de Trabzon’dur diyebiliriz.
Hemşehrilerimizin Kıbrıs ekonomisine, siyasetine ve ticaretine önemli katkıları bulunuyor ve bu katkılar artarak devam edecektir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin uluslararası hukuk açısından durumu hakkında gerçekleştirilen bu konferansın bakış açılarımıza yeni bir yön kazandıracağına inanıyorum. Uluslararası hukuk bağlamında KKTC’nin hakları ve ödevleri konusunda bilgi sahibi olmak bu konudaki fikir ve düşüncelerimizi de doğru bir zemine oturmasını sağlayacaktır. Konferanstan yüksek düzeyde istifade edeceğimizi düşünüyorum.
Bu vesile ile şehrimizi teşrif eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Tahsin Ertuğruloğlu’na teşekkürlerimizi arz ediyorum. 20 Temmuz Mutlu Barış Harekâtı’nın 50. Yılında Uluslararası Hukuk Bağlamında Kıbrıs konferansının hayırlara vesile olmasını diliyorum. Başta KKTC Dışişleri Bakanı Sayın Tahsin Ertuğruloğlu’na, konferansın ev sahibi Karadeniz Teknik Üniversitesine ve kıymetli rektörümüze, onu ekibine ve konferansta emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu harekâtın 50. Yıl Dönümü ile ilgili önemli bilgiler aktardı.