Trabzon ve Trabzonspor Haberleri

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'nden Balkanlar Atağı

GÜNDEM

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) organizasyonunda, 15 firmadan 20 firma temsilcisinin katılımı ile 13-19 Ekim 2024 tarihlerinde Kuzey Makedonya ve Kosova'ya yönelik olarak gerçekleştirilen Yapı Malzemeleri Sektörü Ticaret Heyeti Programının ilk kısmı olan Kuzey Makedonya programı başarıyla tamamlandı.

Kuzey Makedonya-Türkiye Ticaret Odası’ndan sıcak karşılama

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan başkanlığında gerçekleştirilen, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Trabzon Fahri Konsolosu Sırrı Furkan Eren ve Arsin OSB Başkanı Dursun Ali Sakarya’nın da iştirak ettiği programın ilk faaliyetinde Kuzey Makedonya-Türkiye Ticaret Odası’na (MATTO) ziyaret edildi. Heyeti sıcak bir ortamda karşılayan MATTO Yönetim Kurulu Başkanı Aydoğan Ademoski, iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesinin önemine vurgu yaparak, Türkiye’den Kuzey Makedonya’ya yatırım yapacak firmalara her türlü desteğin sağlanacağını ve ticaretin geliştirilmesi konusunda Türk firmalarına her zaman destek vereceklerini ifade etti. DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Gürdoğan ve Arsin OSB Başkanı Sakarya ise, bölgemizden talep edilebilecek ürünler konusunda MATTO tarafından bir çalışma yapılması için destek talep ederek, potansiyel Kuzey Makedonya firmalarının alım heyeti ile Trabzon’a getirilebileceğini ve bu konudaki sürecin bizzat DKİB tarafından yürütülebileceğini ifade etti.

Kurumlar arası iletişim kanalları açık tutulmalı

Heyetin sonraki durağı Kuzey Makedonya Ekonomi Odası oldu. Ziyaret kapsamında gerçekleştirilen görüşmelerde; iki ülke arasındaki ticaretin artırılması ve kurumlar arası iletişim kanallarının açık tutulması gerektiği konusunda mutabık kalındı. Aynı zamanda TİM Denetim Kurulu Üyesi olan Gürdoğan, TİM ve İhracatçı Birliklerinin yapılanmasına benzer bir yapı kurmak için çalışmalarını sürdüren Kuzey Makedonya Ekonomi Odası’na TİM kanalıyla destek verilebileceğini ifade etti. İkili iş görüşmeleri tüm gün sürdü Programın ikinci gününde düzenlenen ikili iş görüşmelerinde teşrifleriyle programı onurlandıran Üsküp Büyükelçisi Sayın Fatih Ulusoy, firmalarımıza Kuzey Makedonya pazarının potansiyeli hakkında bilgi aktarımı sağladı. Ticaret Müşaviri Sinan Tanrıöğen de etkinliğe iştirak ederek firmalarımızın Kuzey Makedonya’ya gerçekleştirecekleri ihracat operasyonlarında müşavirliğimizce mümkün olan her türlü desteğin sağlanacağını ifade etti. Gün boyunca süren ikili iş görüşmelerinde; ithalat ve iş birliği talebi bulunan 110 yerel firma ile inşaat sektöründe iştigal eden 15 firmamız arasında 200'den fazla da ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi. Yoğun ilgi ve gerçekleştirilen nitelikli iş görüşmeleri firmalarımızın memnuniyetini artırırken, bu etkinlik ile Türk firmalarının Kuzey Makedonya pazarındaki varlıkları güçlendirilmiş ve daha sıkı ticari ilişkiler kurulması için değerli bir adım atılmış oldu.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.