Doğu Karadeniz Bölgesindeki Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları, Gürcistan’ın Batum kentinde çeşitli temaslarda bulundu. TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Türk iş dünyasının, turizm ve ticaret açısından önemli bir potansiyele sahip olduğu Acara Özerk Cumhuriyeti’nde üretimi destekleyici yatırımlar yapmak istediklerini de vurguladı.
İŞ DÜNYASI HEYETİ ACARA TSO’YU ZİYARET ETTİ
TOBB Başkan Yardımcısı ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adil Levent Karlıbel, Of Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Saral, Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Demircioğlu, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, Türkiye’nin Tiflis ve Batum Ticaret Ataşeleri ile DEİK Türkiye – Gürcistan İş Konseyi Başkanı Osman Çalışkan’ın yer aldığı iş dünyası heyeti, Batum temaslarına Acara Özerk Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Giorgi Romanadze’yi ziyaret ederek başladı.
Oda başkanlarını ağırlamaktan dolayı memnuniyetini dile getiren Romanadze, Acara Özerk Cumhuriyeti’nde yatırım yapan yabancı iş insanları arasında Türklerin ilk sırada olduğunu ifade ederek, “Burada yatırım yapmak isteyen Türk iş insanları bizimle temasa geçip yola çıkarsa ilerideki seneler için avantaj olur. Şirket kurma işlemlerinden hukuk işlerine kadar her türlü hizmetimiz bulunuyor. Türk iş insanları kurumumuzu Gürcistan’daki evleri gibi hissedebilirler. AB ülkelerine ticarette de çeşitli avantajlarımız bulunuyor” diye konuştu.
“ÜRETİME DÖNÜK YATIRIMLAR YAPMAK İSTİYORUZ”
TOBB Başkan Yardımcısı ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Acara Özerk Cumhuriyeti’nin Türk iş dünyası ile iyi ilişkileri olan bir bölge olduğunu ifade ederek, “Gürcistan bizim için çok önemli bir komşu. Dost ve kardeş ülke. Aynı zamanda çok büyük ticari partneriz. Ekonomilerimizi büyütmek için birbirimize muhtacız ve ticaret odaları birlikte çalışınca büyük fayda sağlayacağız” dedi.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi, daha önceki ziyaretlerde çeşitli projeler konusunda görüştükleri Acara Ticaret ve Sanayi Odası ile diyaloğu sürdürdüklerini ifade ederek, “Başta Türk ürünlerinin imal edilip satışının yapılacağı Türk Yapı Market başta olmak üzere projeler konusunda ilerleme kaydetmeliyiz. Turizm elbette önemli. Ancak Batum ve civarında üretimi de destekleyici yatırımlar yapmak istiyoruz. İş ilişkilerimiz her geçen gün büyüyor” ifadesini kullandı.
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adil Levent Karlıbel, Acara Ticaret ve Sanayi Odası ile kardeş oda protokolleri bulunduğunu anımsatarak, “Bu süreci daha aktif hale getireceğiz. Ordu’da Gürcü kökenli iş insanlarımız var. Aslında çok yakın ilişkilerimiz bulunuyor. Eğitim ve turizm başta olmak üzere karşılıklı iş birliği yapabiliriz” diye konuştu.
Of Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Saral ise sınır komşusu iki ülke arasında her konudaki iş birliklerinin önemine işaret ederek, “Ticari ve kültürel ilişkilerimiz var. Diyaloglar çok önemli. Şartlar gün geçtikçe iyi oluyor. Odanın da destekleri burada iş yapacak girişimciler için çok önemli. Birbirimizden başka seçeneğimiz yok” ifadesini kullandı.
Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci ise karşılıklı dostluğun önemli olduğunu vurgulayarak, “Ancak burada herkes iş insanı ve dostluğun karşılığı karla biterse de çok iyi olur. Yani verimli iş birliklerine imza atmamız gerekiyor” dedi.
Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Demircioğlu, Batum’a en yakın oda olduklarını vurgulayarak, “Türkiye’nin Kafkaslara açılan kapıları Hopa ve Batum. Erkut başkanımızın üretim tesisleri kurulması fikrine ben de katılıyorum. Türk – Gürcü Organize Sanayi Bölgesi yapılabilir diye düşünüyorum” dedi.
ACARA FİNANS VE EKONOMİ BAKANLIĞI ZİYARET EDİLDİ
İş dünyası heyeti, Acara Özerk Cumhuriyeti Finans ve Ekonomi Bakanlığı’nı da ziyaret ederek Bakan Yardımcısı Ucha Surmanidze ile görüştü. Türkiye ile hemen hemen her sektörde çalıştıklarını vurgulayan Surmanidze, “Acara’nın 7 milyar lari bütçesi var. İnşaat, gıda ve teknoloji sektörleri ön planda. 2018 yılından bu yana ekonomimizde yüzde 15 büyüme var. Direkt yabancı yatırımlarımız gün geçtikçe artıyor. Ağır sanayimiz yok ve turizme önem veriyoruz. Geçen yıl 1 milyon 100 bini Türk olmak üzere 2 milyon 200 bin turist ağırladık. Türkiye – Gürcistan ticaret hacmi 3 milyar doları geçti. Türk firmaları Acara’da çok güçlü. Çapraz Kümülasyon Anlaşması’nı tekstilde başardık. Mobilya ve inşaatta da başarmak istiyoruz. En büyük sıkıntımız nitelikli eleman konusunda yaşanıyor” dedi. Surmanizde, yatırım imkanları, vergi ve yatırım sistemi hakkında da heyete bilgi verdi.
ÇELEBİ: NİTELİKLİ ELEMAN YETİŞTİRİLMESİNE DE YARDIMCI OLURUZ
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Türk iş dünyası olarak uygun koşullarda bedelsiz arsa talepleri olduğunu vurgulayarak, “Burada yapacağımız Türk Yapı Market Projesi ile üretime ve istihdama katkı sunmayı planlıyoruz. Ayrıca sizin de bahsettiğiniz nitelikli eleman yetiştirilmesi konusunda da bu projenin faydalı olacağına inanıyorum” diye konuştu.