Trabzon ve Trabzonspor Haberleri

TTSO Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısında sektörlerin talepleri görüşüldü

GÜNDEM

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda meslek komitesi üyeleri sektörlerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdi.
ÇELEBİ: TURİZMDE EN ÖNEMLİ MÜCADELEMİZ KAYIT DIŞI İŞLETMELERLE
25. Meslek Komitesi Başkanı İntizam Seyda Durgun, turizm sektöründeki sorunları ve talepleri aktarırken, “Turizmdeki en büyük sorunumuz kayıt dışı işletmeler. Ayrıca zaman zaman Trabzon’a yönelik yapılan karalama kampanyalarına karşı da çalışmalar yapılmalı. İl genelinde yeni destinasyonlar oluşturulması gerekiyor. Komisyoncularla mücadele edilmeli. Turizmde yapılacak çalışmalar konusunda kurumlar arasında koordinasyon eksikliği var. Turizm Konseyi bu amaçla kuruldu ancak devamı getirilemedi. Uzungöl’de dilenciler ve çeşitli kurumlar adına yardım toplayan kişilerin de kontrol altına alınması gerekiyor” diye konuştu. 24. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Barış Çuvalcı da turizmde yaşanan sorunları dile getirirken, fuarlardaki tanıtım faaliyetlerine devam edilmesi gerektiğini vurguladı.
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, en büyük mücadeleyi kayıt dışı işletmelere karşı verdiklerini vurgulayarak şunları söyledi:
“Kayıt dışı çalışan konaklama, yeme – içme, taşıma başta olmak üzere sektörle ilgili aklınıza gelebilecek her türlü işletme, turizme büyük zarar vermektedir. Vergisini veren, istihdama kurallara uyarak katkı veren işletmeler de bu tür kayıt dışı işletmeler nedeniyle büyük zarara ve haksızlığa uğramaktadır. Tespit ettiklerimizi ilgili mercilere bildiriyoruz. Herkes aynı duyarlılıkta olmalıdır. Komisyoncuların varlığı fiyatları yükseltmektedir. Ayrıca bu komisyoncuların birçoğu havalimanından turistleri alıp kayıtsız yerlere götürmektedir. Bu durum gerek güvenlik gerekse turistin ekonomiye katkısı yönünden engellenmelidir. Bu yıl gerek deprem gerekse ardından gelen seçimler nedeniyle belki turizm sezonuna verimli hazırlanamadık. Ancak gelecek yılın çalışmaları şimdiden başlatılmalı, özellikle tüm ili kapsayacak turizm master planı hazırlanmalıdır. Yeni destinasyonlar oluşturulması önemlidir. Uzungöl’deki yoğunluğun azaltılması için araç girişleri kontrol altına alınabilir, ring servisi uygulamasına geçilebilir. Zaten daha önce de vurguladığımız gibi Uzungöl gibi özel destinasyonlar özel statüyle yönetilmelidir. Turizm Konseyi başarılı çalışmalar yapıyordu. Yeniden canlandırılması için Vali beyle görüşeceğiz. Trabzon turizmi ancak ilgili tüm birimler güç birliği içinde çalışırsa ilerleme kaydedebilir.”
“BEYAZ EŞYA VE MOBİLYADA YENİ TÜKETİCİ FİNANSMANI MODELİYLE PİYASA RAHATLATILMALI”
16. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Cem Çapkınoğlu, beyaz eşya ve mobilya sektörünün krize doğru gittiğini ifade ederek, “Bugün yeni evlenecek bir çiftin mobilya ve beyaz eşya masrafı neredeyse 500 bin lirayı buluyor. Ancak bu ödemeleri kredi kartlarının limitleriyle doğal olarak yapamıyorlar. Genellikle tüketici finansmanı modeli kullanıyoruz. Bu işlemin yapılması ve sonuç alınması genellikle 1 dakikadan az sürüyor. Ancak onay anında istenen kriterler işi zorlaştırıyor. Alışveriş kredisinde KGF gibi belli oranda devlet tarafından garanti altına alınabilecek bir model oluşturulmalıdır. Ciddi faiz oranları var. Ancak böyle bir modelle tüketici finansmanına ağırlık verilirse ticaret biraz soluk alabilir” dedi. TTSO Başkanı Erkut Çelebi de bu finansman modeliyle ilgili önerinin ilgili bakanlıklarla görüşülmesi için TOBB’a iletileceğini vurguladı.
İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN TALEPLERİ DİLE GETİRİLDİ
21. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Aytaç Aydoğan ise inşaat malzemelerindeki fiyat artışları nedeniyle konut üretiminde sıkıntılar olduğunu ifade ederek, “İlimizde bazı fiyatlar olması gerektiğinden fazla artıyor ve bu da rekabet kanununa aykırı bir durum oluşturuyor. Metrekare maliyeti Türkiye ortalamasının üstünde. Bugünkü fiyatlarla arsa dahil 150 metrekare bir dairenin maliyeti 3 milyon liraya yaklaştı. İlk defa ev alanlara verilecek düşük faizli konut kredisinin sektöre ilaç olacağını düşünüyoruz. Ancak her kredi kampanyasından sonra konut fiyatları artıyor. Bunun önüne geçilmesi gerek. Ayrıca kamu ihalelerinde fiyat verildikten 5 – 6 ay sonra ihale sonuçlanıyor ve bu arada fiyatlar da yeniden artmış oluyor. Hak edişlerin zamanında ve tam olarak ödenmesi gerekmektedir. Kıdem tazminatı sorununa da bir çözüm bulunmasını bekliyoruz” dedi.
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, asgari ücretin yükselmesinin firmalara büyük bir kıdem tazminatı yükü getirdiğini ifade ederek, “Kıdem tazminatının maaşlara yansıtılması konusunda çalışma yapılmalı” dedi. TTSO Başkan Yardımcısı Ali Haydar Baş da çevre illerde uygulanan beton fiyatlarıyla ilgili bir çalışma yaptıklarını ve çalışma sonuçlanınca Rekabet Kurumu ve TOBB’a bu konuda bir yazı göndereceklerini söyledi.
FESTİVALLER TİCARETİ CANLANDIRIYOR
4. Meslek Komitesi Üyesi Mehmet Haliloğlu, Sümela Kültür Yolu Festivalinin şehre büyük canlılık kattığını belirterek, “Bu tür etkinlikler mutlaka devam etmeli. Festival süresince şehirde ve ticarette büyük canlılık oluştu” dedi.
TTSO Başkanı Erkut Çelebi de festivallere büyük önem verdiklerini vurgulayarak, “Odamızın öncülüğünde Somon Lezzetleri Festivali düzenledik. Festivallerin şehre katkısının farkındayız. Yine çeşitli festivaller düzenlemek için imkanlarımızı zorlayacağız” diye konuştu.
MESLEKİ EĞİTİMİN ÖNEMİNE VURGU YAPILDI
2. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Özkan Korkmaz, maden, beton, çimento ve mermer sektöründe faaliyet gösteren meslek komitesindeki firmaların yetişmiş ve ara eleman sıkıntısı yaşadığını vurgulayarak, “İş makinası operatörü, inşaat ustası ve daha birçok iş kolunda yetişmiş eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Çok fazla değil, 2 yıl sonra belki de eleman bulamayacağız. Bu anlamda mutlaka çalışma yapılmalıdır” dedi.
TTSBO Başkanı Erkut Çelebi de mesleki eğitimin önemine vurgu yaparak, “Eğitim sisteminde öğrencilerin eğitim aldıkları alanlara yönlendirilmesi çok önemli. Yaptığımız mülakatlarda gençlerin eğitimini aldıkları işleri yapamadıkları veya yapmak istemediklerini tespit ettik. Bu durumun önüne geçilmesi için mutlaka etkin bir çalışma yapılmalıdır. Yoksa ara eleman açığı her geçen gün artacak ve bu da üretime büyük oranda darbe vuracaktır” ifadesini kullandı.
“KAMU KURUMLARI YAZILIMLARINI TRABZON FİRMALARINDAN ALMALIDIR”
17. Meslek Komitesi Başkanı Hasan Kızıltan da bilişim sektörünün sorunları ve taleplerini dile getirirken, “Özellikle kamu kurumlarımız başka şehirlerdeki firmalarla çalışıyor. Trabzon’da bilişim alanında etkin firmalar varken şehir dışından firmalarla çalışılmaması gerekir” dedi.
TTSO Başkanı Erkut Çelebi de Trabzon’daki kamu kurum ve kuruluşlarına çağrıda bulunarak, “Kamu kurumlarımıza yazılımlarını Trabzon’daki firmalarımızdan almaları çağrısında bulunuyoruz. Yazılım sektörüne yönelik bir kümelenme projesi üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca Teknokent yerleşkesi içinde bulunan TTSO İnovasyon ve Biyoteknoloji Merkezinde sektöre yönelik Yazılım Fuarı yapmayı ve Trabzon’daki firmaların çalışmalarını tanıtmayı amaçlıyoruz” ifadesini kullandı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.