Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Müşterek Meslek Komiteleri toplantısı yapıldı. Toplantıda sektörlerin talepleri ve çözüm önerileri dile getirildi,
TTSO Başkanı Erkut Çelebi’nin başkanlık yaptığı toplantı, son altı ayda yapılan oda faaliyetlerinin özetini kapsayan film gösterimiyle başladı. Başkan Çelebi altı ayda bir yapılan müşterek meslek komitesi toplantısında meslek komitesi üyelerinin sorun, öneri ve çözüm konusundaki görüşlerini dinleyeceklerini, bunları rapor halinde ilgili makamlara göndereceklerini vurguladı.
TALEPLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ KONUŞULDU
25. Meslek Komitesi (Otel, Yurt, Pansiyon, Menajer ve Tercümanlık) Başkanı İntizam Seyda Durgun, “Trabzon turizminde mevsimselliğin aşılması için yeni destinasyonların üretilmesi, ağırlıklı Körfez ülkelerinin yerine yeni pazar çalışmaları ile çeşitlilik yaratılması, kayıt dışılıkla mücadelenin de artırılmasını talep ediyoruz. Kongre ve Fuar turizminin altyapısının yeniden oluşturulmasını önemsiyoruz. Danışmanlık sektörünün KOBİ’ler ile daha etkili çalışma alanları oluşturması gerekiyor. Böylece işletmelerin performanslarının artırılmasına katkı sağlanacak, kapasitelerinin genişletilmesine destek verilecektir. İş Sağlığı ve Güvenliği firmaları güçlendirilerek firmalar ile yapılan çalışmalar mevzuat tamamlamanın da ötesine geçirilmelidir. Türkiye ortalamasının altında kalan Ar-Ge faaliyetlerinin geliştirilmesi için ilimizde üniversite sanayi iş birliğ daha fazla geliştirilmelidir” dedi.
16. Meslek Komitesi (Dayanıklı Tüketim Malları, Mutfak Eşyası, Bilgisayar) Meclis Üyesi Cem Çapkınoğlu, ekonomik kriz ortamında getirilen yeni vergilerin piyasaları ve işletmeleri daha da zor duruma sürüklediğini belirterek, özellikle Maliye Bakanlığı’nın alacağı yeni vergileri yasallaştırmadan önce TOBB gibi kurumlar ile daha fazla değerlendirme yapmasının uygulamada karşılaşılacak sorunları ortadan kaldırabileceğini vurguladı. 7 bin liranın üzerindeki ürün alımlarında mutlaka banka aracılığıyla ödeme yapılmasının yaşanan yüksek enflasyon ortamında çok önemi kalmadığını, çünkü bu fiyata artık piyasada ürün bulunmadığını ifade eden Çapkınoğlu, yaşlı ve kırsal bölgeden gelen tüketicilerin elden yaptığı ödemelerin bu uygulama ile alıcı ve satıcı arasında sorun yarattığına dikkat çekti.
16. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi İsmail Gençcelep ise bu ödeme sınırının 30 bin liraya çıkarılması için girişimlerde bulunulması gerektiğini ifade etti.
21. Meslek Komitesi (Müteahhitler) Meclis Üyesi Aytaç Aydoğan, her yıl sonu resmi kurum harçlarına gelen yüzde 45-50 oranındaki yüksek artışların enflasyonu olumsuz etkilediğini, bunun yerine hedeflenen enflasyon oranında artışların getirilmesi gerektiğini ifade etti. Aydoğan, benzer artış oranının asgari ücrete de uygulanabileceğini aktardı. Aydoğan, “Yüksek enflasyon ve vergi nedeniyle işverenler ayakta durmakta zorlanıyor. Hafif Raylı Sistemle ilgili öneriler önceden alınmalıdır” dedi.
9. Meslek Komitesi (Plastik Alüminyum PVC İmalatı) Başkanı Ahmet Yılmaz, gençleri meslek sahibi yapacak çalışmaların artırılarak işletmelerin kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması gerektiğini dile getirdi.
18. Meslek Komitesi (Medikal) Üyesi Ayla Yazıcı, Trabzon’un sanayi alanında daha fazla gelişmesi gerektiğini, sanayiye sahip çıkılarak sanayi alanlarının genişlemesi ve göçün önlenmesi gerektiğini ifade etti.
17. Meslek Komitesi (Bilgisayar Yazılım Telefon) Başkanı Hasan Kızıltan, yazılım ve bilişim sektöründeki gençlerin Trabzon’dan göç ettiğini, bu eğilimin durdurulması gerektiğini söyledi. Bu sektörde faaliyet gösteren firmaların güçlendirilmesi için kamu ve resmî kurumların yazılım ihtiyaçlarını şehirden karşılaması gerektiğinin altını çizen Kızıltan, “Gelirleri düşük kalan bilişim firmaları nitelikli gençleri sektörde istihdam etmekte zorlanıyor. Bu firmaların desteklenmesi insan kaynağını Trabzon’da tutacaktır. Yatırım Adası ve Endüstri Bölgesinin enerji ihtiyacı dalga enerjisi uygulamaları ile karşılanabilir ve farkındalık yaratılabilir. Bilişim Vadisi de bu yapılanmaya eklenebilir” diye konuştu.
BAŞKAN ÇELEBİ PROJELERİ VE ÇALIŞMALARI ANLATTI
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, toplantıda gündeme getirilen konular hakkında bilgilendirmede bulundu. Çakırgöl Kış Turizmi Kayak Merkezinin Trabzon ve Gümüşhane illerince ortaklaşa takip edildiğini söyledi. Gümüşhane’nin de proje kapsamında farklı beklentileri olduğunu kaydeden Çelebi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun da konuyu yakından takip ettiğini dile getirdi. Başkan Çelebi, proje alanına Sümela tarafından ulaşım altyapısının tamamlanmış olduğunu, Gümüşhane üzerinden de bir ulaşım bağlantısı talebi bulunduğunu kaydetti.
Her meslek gurubunda kayıt dışı ekonomi sorunu yaşandığına dikkat çeken Başkan Erkut Çelebi, vergilerin artırılmasının birçok sektörde kayıt dışı ekonomiyi de beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Her platformda bu sorunu oda olarak gündeme getirildiklerini belirten Çelebi, “Hatırlarsanız şirketlere kar yapsın veya yapmasın toplam cirodan yüzde 2 vergi getirilmek istendi. Enflasyon muhasebesi de gündeme getirildi. TOBB Başkanımız M. Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun yoğun çalışmasıyla cirodan yüzde 2 vergi alınması iptal edildi. 50 milyon cironun altındaki işetmelerden de enflasyon muhasebesi muaf tutuldu. Elbette bu devlet bizim ve yaşanan ekonomik sıkışıklığımızı aşmak için paraya ihtiyacımız var. Bizim önerimiz devletin para kaynağını vergilerle değil kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alarak yaratması. Bu şekilde devletimizin ihtiyacı karşılanabilir” dedi.
“HER SEKTÖRDE KAYIT DIŞI ÖNLENMELİDİR”
Başkan Çelebi, Trabzon için önemli bir sektör olan turizm sektöründeki kayıt dışı sorununun çözümü konusunda havaalanında her gelen yabancı yolculara tatil süresince konaklayacağı adresin sorulması gerektiğini, birçok ülkeye girişte bu uygulamanın yapıldığını anımsattı.
Çelebi, Trabzon Dünya Ticaret Merkezi içerisinde bulunan Otel, Kongre ve Fuar Merkezi’nin yap-işlet devret modeliyle kiralayan yatırımcı ile karşılıklı mahkeme sürecinin başlamış olduğunu ifade ederek, “Yatırımcının işi tamamlaması için her türlü önünü açtık. Buna rağmen iyi niyetli olmadıklarını gördük. Trabzon DTM’yi mahkemeye verdiler. Beyanlarını mahkemede çürüteceğiz. Fuar ve Kongre Merkezi için Trabzon’dan alınan yerde bugün fuar alanımız yok” dedi.
Ar-Ge ve İnovasyon çalışmalarının Trabzon ve bölgemiz açısından olduğu kadar Türkiye için de önemli olduğuna inandıklarını kaydeden Başkan Çelebi, oda olarak başlattıkları medikal sektöründe kullanılan cihazların geliştirilmesi projesinin bu alanda önemli bir çalışma olduğunu söyledi.
“YATIRIM ADASI İÇİN HER TÜRLÜ ÖNERİYE AÇIĞIZ”
Trabzon Yatarım Adası Endüstri Bölgesi’ni şu anda hafriyat dökülebilecek aşamaya kadar getirdiklerini belirten Başkan Çelebi, “Bütün prosedürleri tamamladık ve milli emlaktan kiralama işlemini yaptık, kira sürecimiz de bu yıl itibarıyla başlamış oldu. 49 yıllığına Yatarım Adası Endüstri Bölgesi, odamızın kurucusu olduğu, Başkanlığını Trabzon Valimizin yaptığı şirket tarafından kiralanmıştır. Ama bu projeyi odanın yapması zor. Devletin projeye başlamasını bekliyoruz. Bazı uluslararası yatırımcılar ile de görüşüyoruz. Bu konuda her türlü öneriye açığız. Bakanlarımızla görüşüyoruz, beklemedeyiz. Gerekirse de projeyi ilk günden beri destekleyip yasal kanununu çıkartan Cumhurbaşkanımıza çıkıp projenin altyapısının yapımına hazır olduğunu söyleyeceğiz” ifadesini kullandı.
Odanın yürütmekte olduğu sağlık turizminin çok başarılı bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Başkan Çelebi, Trabzon- Tiflis direkt uçak seferlerinin hafta da 2 kez başladığını, meslek komitelerinin de guruplar halinde Tiflis pazarını değerlendirmek için direkt uçuşlardan yararlanması gerektiğini vurguladı.
“TRABZON ÇİKOLATASI GİRİŞİMİ ÇOK BAŞARILI OLDU”
Trabzon’da oluşturulan her girişimin şehre büyük katkı verdiğini belirten TTSO Başkanı Erkut Çelebi, “Dubai çikolatasının popüler olmasının ardından bu duruma Trabzon çikolatası üreterek karşılık veren Fındık Ocağı sahibi girişimcimiz Seyyare Sungur’a çok teşekkür ediyorum. Bir süre önce İstanbul Havalimanında bir çocuğun annesinden Trabzon çikolatası istediğini duydum ve çok mutlu oldum. Bu tür örnekleri artırmalıyız. Kendi değerlerimizi daha fazla ön plana çıkartarak markalaşmayı başarmalıyız” diye konuştu.
“KARADENİZ’İN HER KENTİ DEMİRYOLUNA BAĞLANMALIDIR”
Samsun-Sarp Demiryolu Projesi için bölge ticaret ve sanayi odalarının güç birliği yaptığına değinen Başkan Erkut Çelebi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun ve TOBB Başkan M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da projeyi yakından takip ettiğini hatırlattı. Karadeniz’in bütün sahil şehirlerinin demiryoluna bağlanmasının önemli olduğunu vurgulayan Çelebi, Sarp-Sınır Kapısındaki sorunların çözümü için de gerekli olan 120 dönüm deniz dolgusunun yapılmasının sözünün alındığını ifade etti.