Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TTSO) düzenlenen istişare toplantısında 25. Meslek Komitesi’nde yer alan Ar-Ge, Danışmanlık ve İş Güvenliği firmalarının talepleri ve çözüm önerileri görüşüldü. Toplantıya TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Başkan Yardımcısı Ahmet Kazaz, 25. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyeleri Özcan İlarslan, Hamit İnan ve Ahmet Aksu, 25. Meslek Komitesi Başkanı İntizam Seyda Durgun, meslek komitesi üyeleri ve firma temsilcileri katıldı. TTSO Başkanı Erkut Çelebi, meslek komiteleriyle toplantılar düzenleyerek sektörlerin sorunlarını daha iyi anlamak ve çözüm önerileri konusunda yapılabilecekleri değerlendirmek istediklerini vurgulayarak, “25. Meslek Komitemiz ağırlıklı olarak otellerden oluşuyor. Ancak Danışmanlık, Ar-Ge ve İş Güvenliği firmalarımız da bulunuyor. Bu toplantımızda bu üç iş alanındaki firmalarımızla bir araya geldik. Ar-Ge, inovasyon, dijitalleşme gerçekten çağımızın en önemli iş alanları arasında yer alıyor. Keza danışmanlık şirketleri de firmaları yeni gelişen piyasa şartlarına hazırlamada önemli rol üstleniyor. Danışmanlık şirketleri de bir kümelenme projesi yapabilir” dedi. TTSO Başkan Yardımcısı Ahmet Kazaz da oda olarak dijitalleşme konusunda önemli adımlar attıklarını, üyeye dokunan çalışmaları devam ettireceklerini vurguladı.
SEKTÖRÜN TALEPLERİ DİLE GETİRİLDİ
Toplantıda daha sonra meslek komitesi üyeleri ve firma temsilcileri sektörlerinin taleplerini anlatırken şu ifadeleri kullandı:
“Trabzon’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı girişimleriyle iş güvenliği konusunda uluslararası toplantı yapılabilir. Trabzon ulaşım olanakları, deprem hattında yer almaması, her sektörde iş yapabilecek girişimcilerinin bulunması nedeniyle her türlü yatırımcının rahatlıkla iş yapabileceği bir ortamdır. Ayrıca teknik üniversite ve Teknokent bulunması önemli bir avantajdır. Yazılım Vadisi oluşturulup önemli firmaların çeşitli birimlerini burada kurması sağlanmalıdır. Bu anlamda komite oluşturup bu konuda yatırım getirecek çalışmalar yapılmalı. Bölgenin geleceği yazılım ve teknoloji sektörlerindedir. Ar-Ge, inovasyon ve yazılım konularında ilerlemek lazım. KOBİ'lerin danışmanlık hizmetlerine önem vermesi gerek. Danışmanlık sektörüne yönelik kapasite geliştirme projesi ve danışmanlık firmalarını üyelerle buluşturacak toplantılar düzenlenmelidir. Ar-Ge harcamaları ve Ar-Ge sektöründeki insan kaynağı açısından 22 bölgenin en düşüğü seviyesindeyiz. Bu durumu düzeltici çalışmalar yapılmalıdır. Toplam kalite yönetimi çalışmalarına şirketlerin ihtiyacı bulunuyor. Bu konuda şirketlerin bilinçlendirilmesi gerek. İş güvenliği firmalarının denetlemelerde yaşadığı sorunların çözümü için çalışmalar yapılmalıdır. Çalışma Bakanlığı tarafından her bölgede teftiş kurulları oluşturulmalı, kalite standardı yönünden tavizsiz denetlemeler yapılmalıdır. İş güvenliği konusunda çok sık yönetmelik değişikliği yapılıyor. Bu konunun standarda bağlanması gerekmektedir. İş Güvenliği uzmanının tespit ettiği hususlarda firmanın çalışma yapmasını sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır. İş güvenliği sektöründe fiyat politikası standart hale getirilmelidir.”