DEVA PARTİLİ KARAL:
“Çiftçi ekemez, eken biçemez, biçen satamaz oldu”
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, çiftçilerin maliyetler ve yüksek enflasyon karşısında ezilmeye devam ettiğini belirterek, “Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi TÜİK’e göre Ağustos ayında yüzde 3,83 artmış. 2 gün önce mazota gelen zam, bu enflasyona dahil bile değil. Bugün açıklanan tarım destekleri de hayal kırıklığı, bazı ürünlerde hiç artış yok. Çiftçi ekemez oldu, eken biçemez oldu, biçen satamaz oldu. Acilen tedbir alınmalı” dedi.
Tarımsal üretim ve desteklerle ilgili bir açıklama yapan İstanbul Milletvekili Hasan Karal, her sektörde olduğu gibi tarımsal üretim enflasyonunda da artışın her geçen gün devam ettiğini söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) Ağustos ayında yıllık yüzde 76,35, aylık yüzde 3,83 artış gösterdiğini anımsatan Milletvekili Karal, her sektörde olduğu gibi tarım sektörünün de enflasyon ve yüksek maliyetler karşısında ezilmeye devam ettiğini bildirdi. Türkiye’nin, hükümetin son dönemdeki yanlış politikalarıyla tarımda dışa bağımlı ülke haline geldiğini kaydeden Karal, “TÜİK’in enflasyon rakamlarına göre, ağustos ayında TARIM-ÜFE aylık yüzde 3,83 yıllık ise yüzde 76,35 artış göstermiş. Daha 2 gün önce mazota gelen zam, bu enflasyona dahil bile değil. Üreticilerimiz, çiftçilerimiz önünü göremiyor. Bu fiyat dalgalanmaları üreticiden tüketiciye herkesi olumsuz etkiliyor.” diye konuştu.
‘Hayat bu kadar pahalıyken, her şey üçe beşe katlanmışken yazık değil mi çiftçimize, üreticimize’
Milletvekili Hasan Karal, bugün Resmi Gazete'de yayımlanan 2023 Yılı Tarımsal Desteklemeler’e ilişkin Cumhurbaşkanı kararının da çiftçide hayal kırıklığı yaşattığını ifade etti. Açıklanan tarım desteklerinin çiftçiye bir darbe daha indirdiğini vurgulayan Karal, şunları söyledi:
“Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dahil çiftçilerimize ödenecek 2023 yılı tarım destekleri belli oldu. Ne yazık mazot ve gübre desteklerinde bazı ürünlerde hiç artış bulunmuyor. Bazı ürünlerde ise insanların aklıyla alay edercesine sadece 2 kuruş artış yapılmış. Gübre desteği geçen yıla göre değişmeyerek dekar başına 21 lirada bırakılmış. Enflasyonun, yüksek maliyetlerin altında ezilen, yokluğa, yoksulluğa, sefalete mahkum edilen çiftçilerimize, üreticilerimize bir darbe de bu tarım desteklerinden vurulmuş oldu. Hayat bu kadar pahalıyken, her şey 3'e 5'e katlamışken yazık değil mi çiftçimize, üreticimize? Çiftçi ekemez oldu, eken biçemez oldu, biçen satamaz oldu. Acilen tedbir alınmalı.”
‘Çiftçimize ÖTV’siz mazot verilmeli’
Karal, partisinin Tarım Eylem Planı’nda kısa ve uzun vadede çözüm önerilerinin yer aldığını belirterek, enflasyon ve yüksek maliyetler altında ezilen çiftçi ve üreticiler için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
“Çiftçimize ÖTV’siz mazot verilmeli. Kullandığı gübrenin yüzde 50’sini destek olarak geri verilmeli. Elektrik çiftçiye daha ucuz verilmeli. Tarımsal Mikro Kredilerde Kredi Garanti Fonu uygulaması yaygınlaştırılmalı. Özellikle yaş sebze ve meyve başta olmak üzere tarım ürünlerinin nakliyesinde otoyol ücretleri ucuzlatılmalı ve ulaşım zamanlarında kolaylık ve esneklik sağlanmalı. Buna ilişkin hükümet acil bir tarım eylem planı hazırlamalı.”