TRABZON’UN EN ÖNCELİKLİ SORUNU
SİYASİLERİN SANAYİ YATIRIMLARI KONUSUNDAKİ İLGİSİZLİĞİDİR
Trabzon, ihracatta geçmiş yıllarda gösterdiği performansı ile ülkemizin en çok ihracat yapan ilk 20 ili arasında yer aldığı gibi, 1 milyar dolar üzeri ihracat gerçekleştiren iller arasında da yer almıştır.
Ancak, Trabzon’da yüksek katma değerli sanayi yatırımlarının geliştirilmemesi, Trabzon’un yatırım açısından cazip hale getirilmemesi ve özellikle Trabzonlu siyasilerin Cumhurbaşkanı Kararı olarak yayımlanan Arsin Yatırım Adası Endüstri Bölgesini dahi sahiplenmemesi son yıllarda, özellikle son 7 yılda Trabzon’un sürekli gerilemesine neden olmuş ve bu gerileme TÜİK’in yayımladığı resmi istatistiklerde de açıkça ortaya koyulmuştur.
3 tane üniversitesi olmasına ve bunlardan biri ülkemizin en köklü teknik üniversiteleri arasında yer alan KTÜ olmasına rağmen, bu üniversitelerden mezun olan gençler sanayinin yetersiz olması ve gelişmemesinden dolayı Trabzon’da iş bulamamakta, büyük kentlere göç etmek zorunda bırakılmaktadır. Geçtiğimiz dönemde kabinede 4 Bakanı bulunanTrabzon gereken ilgiyi görmemiş, başka illere gösterilen ilgi ve yatırımlardan en küçük payı dahi alamamıştır. Başka illere her türlü yatırım ve yeni organize sanayi bölgeleri kurulmasına rağmen, sanayi açısından Trabzon’a hiçbir yatırım yapılmamış ve hatta Trabzon, cezalandırılır bir şekilde yatırım mevzuatında en az teşvik tedbirlerinin uygulandığı 3. bölge illeri kapsamına sokulmuştur. Oysaki mevcut göstergeleri açısından Trabzon’un 5. ve 6. bölge illeri arasında olması gerekmektedir.
Şu anda Trabzon’da yatırımcılar yatırım yapabilecek arazi bulamamaktadır ve 3 adet Organize Sanayi Bölgesi tamamen dolmuş durumdadır. Diğer taraftan kağıt üzerinde ve Sanayi Bakanlığı web sitesinde Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi olarak ilan edilen bir yer bulunmasına rağmen reelde böyle bir alan yoktur. Ülkemizin dört bir yanında geçtiğimiz yıllarda birçok organize sanayi bölgesi kurulmasına ve bu bölgelerin de yatırım teşvik mevzuatı açısından en avantajlı bölgeler arasına alınmasına rağmen, Trabzon’a hiçbir yatırım yapılmamış, hatta söz verilen Resmi Gazete’de kararı yayımlanan yatırımlar ilgisizlikten hayata geçirilememiştir.
Trabzon’da, Trabzon sevdası yüzünden yatırım yapan bir elin parmakları kadar kalan cefakar sanayicilerimizin, Trabzon’da kalıp yatırımlarını geliştirmeleri, yeni yatırımcıların gelebilmesi, ancak ve ancak siyasetin ve Bakanlıkların görevi olan söz verilen Yatırım Adası Endüstri Bölgesi yatırımı ile talep ettiğimiz şehrin acil ihtiyacı olan yeni Organize Sanayi Bölgelerinin kurulması ile olabilecektir. Trabzon’daki sivil toplum kuruluşları ile birlikte oluşturduğumuz Reel Sektör Platformu olarak Trabzon’a misyon olarak belirlediğimiz Yüksek Teknolojili Sanayi ürünlerinin geliştirilmesi ve Trabzon’un yüksek teknolojili ürün üretiminde bölgesinin ve Orta Asya Bölgesinin tedarik merkezi haline gelebilmesi için Trabzon’a ivedilikle bu yatırımların kazandırılması ve Trabzon’un yatırım teşvik mevzuatında yatırımcılar için tercih edilebilir olabilmesi açısından 6. Bölge desteği kapsamına alınması en öncelikli beklentilerimiz arasında yer almaktadır.
Trabzon’un daha fazla geriye gitmemesi, nitelikli eğitimli işgücü göçünün önlenmesi ve 20 yıl önce olduğu gibi Trabzon’un bir cazibe merkezi işlevine bürünebilmesi için, seçip TBMM’ye gönderdiğimiz milletvekillerimizi, Trabzonlu siyasileri bu yatırımları Trabzon’a kazandırmaya davet ediyoruz.
Her geçen gün geriye giden, göç veren Trabzon için bu taleplerimizi gündeme getirmeyi ve takipçisi olmayı tarihi bir görev olarak addediyoruz.