Atatürk’ün Trabzon’da yazdığı Vasiyetin 87. Yılı

Atatürk’ün Trabzon’da yazdığı Vasiyetin 87. Yılı

Atatürk’ün Trabzon’da yazdığı Vasiyetin 87. Yılı 
Başkan Kaya: “Bu tarihi olayı herkesin bilmesini, öğrenmesini istiyoruz”
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Büyük Önder Atatürk’ün malvarlığını Türk milletine bağışladığı günün yıldönümünde Atatürk Köşkü’ne gitti ve bu tarihi anın önemini anlattı. Başkan Kaya, “Milletimizin bu tarihi olayı, bu büyük olayı bilmesini, öğrenmesini istiyoruz” dedi. 
Mustafa Kemal Atatürk’ün, malvarlığını Türk milletine bağışladığını beyan ettiği vasiyetinin üzerinden, tam 87 yıl geçti. 11 Haziran 1937’de, Trabzon Atatürk Köşkü’nde yazılan ve dünya tarihinde eşine rastlanmayan bu vasiyet, Büyük Önderin milletine olan sevgisinin de somut bir tezahürü olarak kayıtlara geçti.
Bu anlamlı vasiyetin kaleme alınışının 87. yılında, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Başkan Yardımcısı Cüneyt Zorlu ile birlikte Atatürk Köşkü’ne gitti, vasiyet odasını ziyaret etti ve bu tarihi olayın hikayesini anlattı.
BÜYÜK ÖNDER, ATATÜRK KÖŞKÜ’NDE TARİHİ KARARLARA İMZA ATTI
Atatürk’ün, ilki 1924, ikincisi 1930, üçüncüsü de 1937 yılında olmak üzere, Trabzon’u 3 kez ziyaret ettiğini belirten Başkan Kaya, Büyük Önder’in bu ziyaretlerde, Soğuksu’daki Atatürk Köşkü’nde konakladığını ve burada özel ve tarihi kararlara imza attığını söyledi.
Başkan Kaya, “Bugün 11 Haziran 2024. Bundan tam 87 yıl önce, tam burada hem Trabzon’umuzu, hem Türk milletini, hem de insanlık tarihini ilgilendiren çok önemli bir olay cereyan etti. Bu toprakları bizlere vatan yapan Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu güzel köşkte konakladı, yüce gönüllülük ile görülmemiş bir olaya imza attı.  Bütün mal varlığını Türk milletine burada bağışladı. Ve bağışlarken de; “Mal ve mülk bana ağırlık veriyor. Bunları milletime bağışlamakla ferahlık duyacağım. İnsanın serveti kendi manevi kişiliğinde olmalıdır. Ben büyük milletime daha çok şeyler vermek istiyorum” sözlerini söylemiştir. Atatürk’ümüz bu sözleriyle milletimizin gönlünde eşsiz bir yer edinmiştir” dedi. 
HERKESİN BU BÜYÜK OLAYI BİLMESİNİ, ÖĞRENMESİNİ İSTİYORUZ
Bu büyük olayı herkesin bilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Kaya, “Büyük Atatürk’ün, vasiyetini kaleme alışının 87. yılında bulunuyoruz. Yaptığımız araştırmalarda bu büyük olayı bilmeyen binlerce yurttaşımızın olduğunu öğrendik, bundan üzüntü duyduk. Bütün milletimizin bu tarihi olayı, bu büyük olayı bilmesini, öğrenmesini istiyoruz” diyerek vasiyetin herkes tarafından bilinmesi için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Daha sonra vasiyetin kaleme alındığı, köşkteki ‘Vasiyet Odası’na giden Başkan Kaya, burada Büyük Önder Atatürk’ü saygı ve özlemle yad etti.

Arif Arslan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER