Avrupa Yolunda KOBİ’ler etkinliğinde firmalara verilen destekler anlatıldı

Avrupa Yolunda KOBİ’ler etkinliğinde firmalara verilen destekler anlatıldı

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Trabzon AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen, TOBB Trabzon İl Genç ve Kadın Girişimciler Kurulları tarafından desteklenen “AB Yolunda KOBİ’ler” etkinliğinde, firmalara verilen destekler çeşitli kurumların uzmanları tarafından anlatıldı, katılımcıların soruları yanıtlandı.

ÇELEBİ: KOBİ’LERİMİZİ AB STANDARTLARINA UYUMLANDIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

TTSO Başkanı Erkut Çelebi, 6’ncısı düzenlenen etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin KOBİ’ler bakımından dünyana belirli bir noktaya geldiğini belirterek, “KOBİ’lerimiz sayesinde birçok ülkeye mal satıyoruz. Hem ihracatımızı artırıyoruz hem de ülkemize katma değer sağlıyoruz. Uzun yıllardır Avrupa Birliği üyeliği için bekliyoruz. Ama KOBİ'lerimizi Avrupa Birliği'ndeki standartlara uyumlandırmak için bu konuda çalışmaya ve eğitimler yapmaya devam ediyoruz. Mutlaka bir gün Avrupa Birliği'nde biz de olacağız. Bu sürede üyelerimizin, KOBİ'lerin Avrupa'ya daha iyi uyum sağlayabilmesi için altyapılarını geliştiriyoruz. Yeşil dönüşüm konusunda çalışmalar var. Karbon salınımı ile ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. İleride ihracat daha da zor olacak. Özellikle Avrupa ülkelerine yapılacak ihracat konusunda ön çalışmalar yapmak zorundayız. KOBİ’lerimizin ihracat kapasitelerini artırmak için üretim ve ihracat desteklerine ihtiyaçları olduğunu her platformda dile getiriyoruz. KOBİ’lerin ayakta kalması, üretmesi, ihracat yapması, istihdamımız ve ekonomimiz için çok değerli” ifadesini kullandı.

AYDIN: KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ TOPLUMUN GENEL KALKINMASI İÇİN ÖNEMLİ

TOBB Trabzon İl Kadın Girişimciler İcra Komitesi Başkanı Ahsen Aydın da toplantının açılışında yaptığı konuşmada, son dönemlerde kadınların girişimcilik faaliyetlerinde etkin şekilde rol almaya başladığını vurgulayarak, “Kadınlar sahip oldukları yetenekleri ve becerileri kullanarak kendi işletmelerini kurma yolunda aktif rol almaya çalışıyorlar. Kadın girişimciler, bağımsızlık, yeteneklerini kullanma özgürlüğü ve esnek çalışma saatleri gibi avantajlar nedeniyle maaşlı çalışmak yerine kendi işletmelerini kurmayı tercih ediyorlar. Bu tercih, sadece bireylerin kariyer yolculuğunu etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda ekonomik ve toplumsal yaşama da ciddi destek sağlamalarına sebep oluyor. TOBB Kadın Trabzon İl Kadın Girişimciler Kurulu olarak daha fazla kadının işveren olmasını teşvik etmenin yanı sıra kadın işverenleri ve çalışanları bir araya getirme hedefiyle çalışmaya devam ediyoruz. Bu çabaların kadın girişimciler arasında dayanışma ve işbirliği kültürünü güçlendireceğine inancımız sonsuz. Kadın girişimciliği sadece bireyler için değil toplumun genel kalkınması için de hayati bir öneme sahiptir. Destekleyici politikalar ve toplumsal farkındalıkla kadın girişimcilerin potansiyellerini tam anlamıyla ortaya çıkarmalarını sağlayabilir ve böylece daha güçlü bir ekonomi ve daha adil bir toplum oluşturabiliriz” diye konuştu.

YILDIZ: KOBİ’LERİN YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Seçil Yıldız ise Yeşil Dönüşüm ve net sıfır karbon taahhüdünün son yıllarda herkesin konuştuğu konular olduğunu ifade ederek, “2050 yılında dünyadaki birçok ülkenin net sıfır karbon salımı yapma taahhüdü var. Bizim ülkemiz de bu taahhüdü 2053 yılı için verdi. Bunun sebebi hızla artan küresel ısınma. Karbon tek başına belki sera gazı etkisi yaratmıyor ama hidrojenle birleştiğinde metan gazı oluyor. Karbondioksit olduğunda keza sera gazı etkisi yaratıyor. Sera gazı etkisi de ısınmayı sağlıyor. Dolayısıyla küresel ısınma da hepimizin çok sık yaşadığı yangınlar, aşırı hava olayları, seller, az kar yağması gibi etkileri tetikliyor. Şu anda 1850'li yıllara göre 1.1 derece daha çok ısınmış durumda gezegenimiz. Bu rakam 1.5 derecenin üstüne geçtiği takdirde çok daha ciddi aşırı hava olayları yaşayacağız gibi görünüyor. Bu yüzden de ülkeler küresel ısınmanın 1.5 derecenin üzerine çıkmaması için taahhüt veriyor. Bu taahhüt 2050 yılında da net sıfır. Yani sadece karbon salımı yapmayacağız değil, net sıfır karbon salımı yapacağız. Bu ne demek; karbon salımı ve diğer taraftaki pozitif etkilerle bunu net sıfır yapacağız diyor” ifadesini kullandı. Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu anlamda yeşil dönüşüm çok önemli. Yeşil dönüşüm yapmak sadece güneş santralleri yapmak, çatıları güneş enerji santralleri ile donatmak değil. Bütün dünyadan ülkeler kafa yoruyorlar küresel ısınmayla mücadeleye. Bununla beraber yaşanmayacağı çok belli. ‘Hep beraber gücümüzü birleştirip bir şeyler yapacağız’ diyorlar. Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi en son Dubai'de oldu. Burada çok somut kararlar alındı. Bu kararlar kapsamında Birleşmiş Milletlerin 17 tane kalkınma amacı belirlendi. Bunlardan birisi iklim değişikliğiyle mücadele ama bunun yanı sıra kadın istihdamının artırılması, toplumsal cinsiyet eşitliği, insanların refah düzeyinin arttırılması gibi 17 tane kalkınma amacı var. Bu amaçların hepsi birbiriyle konuşan amaçlar. Kadın istihdamı bir fanteziden mi ibaret? Kadını daha çok istihdama kattığınız taktirde karbon salımına pozitif etkide bulunuyorsunuz. Dolayısıyla dediğim gibi bu 17 amacın hepsi birbiriyle konuşuyor. 1,5 derece sıcaklık hedefi ve net sıfır karbon taahhüdü çok önemli. Bunlara ulaşmak için de yeşil dönüşüm çok önemli. Çünkü 2050 yılında dünya nüfusunun iki katına çıkacağı söyleniyor. Şu anda 8,15 milyar bir popülasyon var bütün dünyada. 16,5 milyar insandan bahsediliyor 2050 yılında. Dolayısıyla daha büyük bir hızla firmalarımızın, KOBİ'lerimizin yeşil dönüşümü çok önemli. Büyük firmalar tabi ki finansmana daha rahat ulaşabiliyorlar. Küçüklerde bu biraz daha zor olabiliyor. KOBİ’lerde yeşil dönüşüm büyüklerden daha kritik. Çünkü onların finansmana ulaşımı daha zor. O anlamda neler yapılabileceğini konuşacağız. Zaten biz de sizler için varız. Kalkınma ve Yatırım Bankası olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın sahip olduğu bir bankayız. Yurt dışından ucuz, uzun vadeli kaynak getirerek firmalarımızın sürdürülebilir dönüşümüne destek veriyoruz. Yanınızda danışmanlık yapıyoruz. Bila bedel, herhangi bir şey beklemeksizin sürdürülebilir dönüşümünüze katkıda bulunmak istiyoruz.”

AB YEŞİL MUTABAKATI EĞİTİMİ VERİLDİ

Avrupa Birliği Yolunda KOBİ’ler etkinliğinde daha sonra Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Sürdürülebilirlik ve Çevresel Sosyal Etki Yönetimi Müdürü Erhan Çalışkan tarafından “AB Uyum Sürecinde KOBİ’ler İçin Sürdürülebilirlik ve AB Yeşil Mutabakatı” konularında katılımcılara detaylı bilgiler verildi ve soruları yanıtlandı.

KURUMLAR KOBİ DESTEKLERİNİ ANLATTI

Etkinliğin panel bölümünde ise Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Seçil Yıldız moderatörlüğünde KOBİ Destek Paneli düzenlendi. Panelde Trabzon İl Tarım ve Orman Şube Müdürü Yüksel Kılıç, DOKA Yatırım Destek Uzmanı Mehmet Sezgin, TKDK Trabzon Proje Başvuru Birim Amiri Murat Uzunali, KOSGEB Trabzon KOBİ Uzmanı Kürşat Mazlum ve İŞKUR Trabzon Şube Müdürü Nurettin Karal tarafından kurumlarının KOBİ’lere yönelik destekleri konusunda bilgi verildi ve katılımcıların soruları yanıtlandı.

Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Nevzat Özer, TTSO Meclis Başkan Yardımcısı Hülya Ulusoy, TTSO yönetim kurulu üyeleri, iş insanları ve öğrencilerin katıldığı etkinlikte konuşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Trabzon AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Yakup Karbuz, Avrupa Birliği Yolu’nda KOBİ’ler etkinliğinin 6’ncısını düzenlediklerini belirterek, “AB Bilgi Merkezi olarak odamızın da desteğiyle, şehrimiz ve bölgemizde halkımızı AB konusunda bilgilendirmeye, birliğin değerleri doğrultusunda iş dünyasından kültür sanata ve kadın çalışmalarına kadar her alanda çalışmalar yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Etkinliğin son bölümünde TTSO Başkanı Erkut Çelebi, panelistlere günün anısına plaket takdim etti.

Arif Arslan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER