Bakan Bayraktar, TTSO’da Trabzon enerji sektörünün taleplerini dinledi

Bakan Bayraktar, TTSO’da Trabzon enerji sektörünün taleplerini dinledi

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TTSO) düzenlenen Trabzon Enerji Koordinasyon Toplantısında, sektörün taleplerini dinledi.

TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Kazaz ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TTSO’da düzenlenen Trabzon Enerji Koordinasyon toplantısına katıldı. Toplantıya Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon milletvekilleri Adil Karaismailoğlu, Mustafa Şen ve Yılmaz Büyükaydın, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, ilçe belediye başkanları, bakanlık yetkilileri ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

KAZAZ: ŞEHRİMİZİN ENERJİ ALANINDAKİ GELİŞİMİ İÇİN DESTEĞİNİZİN YANIMIZDA OLACAĞI İNANCINDAYIZ

TTSO Başkan Yardımcısı Ahmet Kazaz, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “Enerji dünyanın her döneminde önemli olmuş ve günümüzde de çeşitliliğini artırarak daha önemli hale gelmektedir. Bu anlamda sizlerin önderliğinde şehrimizin ve ülkemizin enerji alanındaki gelişimine ve kapasite artışına katkı sağlamak için elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Şehrimizin enerji alanındaki gelişimi ve ihtiyaçlarının çözümlenmesi konusunda her zaman desteğinizin yanımızda olacağı inancındayız” dedi.

BAYRAKTAR: AMACIMIZ ENERJİYİ TEŞVİKSİZ, KALİTELİ, REKABETÇİ VE UCUZ ŞEKİLDE VATANDAŞA SUNMAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Bizim esas görevimiz, enerjiyi teşviksiz, kaliteli, rekabetçi ve ucuz şekilde vatandaşlarımıza 7/24 sürdürülebilir bir şekilde ulaştırmaktır. Türkiye'de AK Parti'nin 22 yıllık iktidarında enerjiyi şekillendiren bir diğer husus ise enerjide dışa bağımlılık meselesidir. Türkiye'nin nüfusu, ekonomisi, istihdamı, yatırımı ve ihracatı artarken, bu artan ve büyüyen ekonominin ihtiyaç duyduğu enerji talebi de artmaktadır. Dolayısıyla şehirleşme, yaşam tarzları ve yaşam kalitemiz farklılaşıyor ve bu enerji ihtiyacının karşılanması büyük önem arz ediyor. Bizim mesaimizin çoğunluğu enerji arz güvenliği temini üzerine yoğunlaşıyor. Yani Türkiye'nin artan doğal gaz, petrol ve elektrik talebini nasıl karşılayacağız ve bunu nasıl daha uygun şartlarda yapacağız sorularına odaklanıyor. Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 67’si ithalatla karşılanıyor ve bu ithalat faturası, cari açık ve döviz ihtiyacı gibi sorunları beraberinde getiriyor. Bu nedenle, artan talep ve dışa bağımlılığı azaltmak için yerli ve yenilenebilir kaynakları azami ölçüde devreye almak zorundayız” diye konuştu. Bakan Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında büyük bir potansiyeli var ve bu kaynakları devreye alarak güneş ve rüzgarda 27 bin megavat kurulu güce ulaştık. Gelecek 12 yıl boyunca 2035’e kadar her yıl 5 bin megavatlık güneş ve rüzgar yatırımı yapmayı hedefliyoruz. Ayrıca, enerjiyi verimli kullanmak da büyük önem taşıyor. Türkiye Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile 20 milyar dolarlık bir yatırım hedefi koyduk ve bu yatırımlarla sanayi, binalar, ulaştırma, tarım ve enerji sektörlerinde enerji verimliliğini artırmayı amaçlıyoruz. Bu strateji doğrultusunda Türkiye, petrol ve doğal gaz aramalarını hem karada hem de denizde yoğunlaştırarak, kendi kaynaklarını daha etkin bir şekilde kullanmayı hedefliyor. Enerji arz güvenliği ve dışa bağımlılığı azaltma stratejilerimizle, Türkiye'nin daha güçlü bir ekonomik yapıya sahip olmasını sağlayacağız.”

GENÇ: YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJELERİNE ÖNEM VERİYORUZ

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, 2023 yılında Trabzon’da doğal gaz konusunda olağanüstü yatırımlar yapıldığını belirterek, “Nüfusu yoğun olan ilçelerimiz Ortahisar, Akçaabat ve Yomra'da önemli yatırımlarla birlikte vatandaşlarımıza uygun maliyetle güzel hizmetler sunuldu. Sayın Bakanım, şimdi sizin öncülüğünüzde Çarşıbaşı, Şalpazarı, Maçka, Düzköy, Köprübaşı, Tonya, Çaykara ve Dernekpazarı’mızın da doğal gazla buluşmasını arzu ediyoruz. Enerji yatırımları çok kıymetli. Alternatif bir şekilde millileştirerek üretmek çok önemli. Çünkü enerji arzı, ülkemizin makro ekonomik dengelerdeki en önemli konularından biri. Doğal kaynaklar ve yenilenebilir enerjiyle birlikte hükümetimizin çok önemli adımlar attığını biliyor ve destekliyoruz. Yerel yönetimler olarak, özellikle yenilenebilir enerji projelerine önem veriyoruz. Ortahisar Belediye Başkanlığımız sırasında bir güneş enerji santrali kazandırdık. Şimdi de Büyükşehir olarak, kendi enerji maliyetimizi düşürmek ve ülke ekonomisine katkı sağlamak adına ayrı bir güneş enerjisi santrali ve modeli üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.

YILDIRIM: HAYATIMIZIN HER AŞAMASINDA ENERJİYE İHTİYACIMIZ VAR

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, “Elektriğin olmadığını fark ettiğimizde hayatımız tamamen durur. Eskiden sadece aydınlanmak amaçlı kullanılan elektrik, bugün hayatımızın her aşamasında vazgeçilmez bir ihtiyaç haline gelmiştir. Hayatımızın her aşamasında enerjiye ihtiyacımız var. Bu nedenle, Sayın Bakanım, kıymetli yardımcıları, bürokratlar, uzman arkadaşlar ve mühendisler, vatandaşlarımıza enerjinin eksikliğini hissettirmemek için canla başla çalışıyorlar” şeklinde konuştu.

BÜYÜKAYDIN: DOĞAL GAZ TÜM İLÇELERE GETİRİLECEK

AK Parti Trabzon Milletvekili Yılmaz Büyükaydın ise “Trabzon'la doğal gaz ile ilgili planlamalar Büyükşehir Belediyesi olmadan önce yapılmıştı ve sınırlar daha dardı. Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra, sınırlar genişletilerek ilçelerimize kadar planlama yapıldı. Ancak bazı aksaklıklar ve imar sorunları nedeniyle bu süreç biraz gecikti. 2023'ten sonra bu konuda hep birlikte el ele vererek önemli bir yol aldığımızı düşünüyorum. Hava kirliliği sorunuyla ilgili de ciddi derecede yol aldık ve kalan kısmını inşallah birlikte tamamlayacağız” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının sonunda TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Kazaz, Bakan Bayraktar’a günün anısına Trabzon işi telkâriden yapılan gümüş fincan takımı hediye etti.

Bakan Bayraktar, soru – cevap bölümünde sektör temsilcilerinin taleplerini ve çözüm önerilerini dinledi, konularla ilgili görüşlerini açıkladı. Toplantı, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Arif Arslan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER