Başkan Kaya, TİSKİ Genel Kuruluna Katıldı

Başkan Kaya, TİSKİ Genel Kuruluna Katıldı

Başkan Kaya, TİSKİ Genel Kuruluna Katıldı
TİSKİ Genel Kurulu’na katılan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Büyükşehir Yasasıyla birlikte köyden mahallelere dönüştürülen yerleşim yerlerinde vatandaşların sıklıkla şikâyet ettiği kanalizasyon sorununu dile getirdi. Başkan Genç, sorunun çözülmesi için çalışma başlatılacağını söyledi.
TİSKİ 2024 yılı 1. Olağan Genel Kurulu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç başkanlığında, Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı.
Başkan Genç, Genel Kurulun açılışında devam eden çalışmalarla ilgili Meclisi bilgilendirdi, ardından Meclis üyelerine gündem dışı söz verdi.
“KANALİZASYON SORUNU ARTIK ÇEKİLEMEZ HALE GELDİ”
Başkan Kaya, mahalle ziyaretlerinde ve seçim sürecindeki çalışmalarda halkın çözülmesini istediği konuların başında kanalizasyon atıklarının neden olduğu çevre kirliliğine dikkat çekerek şöyle konuştu: 
“Seçim çalışmaları sürecinde vatandaşlarımızın sıklıkla bizden istediği bir duruma ilişkin bilgilendirme yapmak istedim. Özellikle beldeden, köyden mahalleye dönüştürülen birçok yerde yaşanan kanalizasyon sorunu, artık çekilemez hale geldi. Büyük ihtimalle, sizlere de yansıyordur. O mahallelerimizde kanalizasyonlar açıktan derelere, göze sularına akıyor. Hatta bir vatandaşımızın bu konuda çok çarpıcı yorumuna tanık olmuştum. ‘İnanın başkanım’ demişti, ‘Kuşlar içecek temiz su bulamıyor!’ Yani özellikle köyden mahalleye dönüştürülen yerlerde, kanalizasyon atıkları yüzünden bütün sularımız kirleniyor ve kötü kokular oluşuyor. Dolayısıyla bu sorunun hızlı ve ivedi olarak bir planlamayla çözülmesi gerektiği kanaatindeyim. Bu konuda bir planlamanız var mıdır? Ne düşünüyorsunuz?”
Başkan Kaya’nın gündeme getirdiği sorunla ilgili olarak Başkan Genç, şu cevabı verdi:
“Ortahisar Belediye başkanı iken bu sorunu TİSKİ Genel Kurulunda gündem yapıyordum. Mevcut uygulama çözüm değildir, mahalleye dönen köylerimizde imar çalışması tamamlanmadığından bahisle, yüklü bir kamulaştırma maliyeti geleceği düşüncesiyle bir yol önerdik, şimdi de nasip oldu o yolu çalışacağız. Kadastral yollarımızla beraber bir ana akışlarımızı bir görelim. Yapımı çok maliyetli değil, olsa da öncelikli işlerimiz arasındadır, bunu yapmalıyız. Bir plan program dahilinde çalışma başlatacağız.”
ZORLU, ÇEŞİTLİ KONULARI GÜNDEME GETİRDİ
Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Cüneyt Zorlu, gündem dışı söz alarak çeşitli konuları gündeme getirdi.
Zorlu, Yeni Mahalle sahilinden geçen ana isale hattının ekonomik ömrünü tamamladığını ve büyük sıkıntılara yol açtığını belirterek, bu hattın yenilenmesi için bir çalışma olup olmadığını sordu.  
Başkan Genç, ana isale hattının yenilenmesiyle ilgili karar aldıklarını ve hattın bütünüyle yenileneceğini söyledi.
SU FATURALARINDAKİ YÜKSEK BEDELLER
Su faturalarındaki yüksek bedelleri gündeme getiren Zorlu, “TİSKİ Genel Kurulu Büyükşehir meclis üyeleri tarafından oluşturuyor. Az önce siz de bahsettiniz su pahalılığı oranında 30 büyükşehir içinde 23. sıradayız dediniz. Vatandaşlarımızın bizden beklentisi su faturalarının yüzde 25 oranında düşürülmesiydi. Madem TİSKİ Genel Kurulu bunu daha açık bir şekilde konuşalım. Çünkü bazı belediyeler bu konuda altı ayda bir zam yapmak suretine gidiyorlar, bazıları da bir yılda bir zam yapıyorlar. Çalışanlar 6 ayda bir zam alıyorlar, her ay maaşlarına zam gelmiyor. Bu konuda bir iyileştirme yapmamız olumlu olacaktır. Su fiyatlarına yüzde 25 bir indirim öneriyor ve istiyoruz ya da her ay değil de enflasyon oranında 6 ayda bir zam yapmanızı öneriyoruz” dedi.
30 büyükşehirle kıyaslandığında Trabzon’daki su faturaları bedellerinin 23. sırada olduğunu belirten Genç, atık toplama ve bertaraf bedelleriyle ilgili talepler bulunduğunu kaydetti. Su faturalarında yapılan zamların 3 aylık mı, 6 aylık mı yoksa yıllık olarak mı yapılacağıyla ilgili olarak da, 30 büyükşehirdeki uygulamalara bakılarak bir karar verileceğini söyledi. 
ATIK TOPLAMA BEDELLERİ, İLÇE BELEDİYELERİNE BIRAKILACAK
Atık toplama bedellerinin ilçe belediyelerine aktarılıp aktarılmayacağını soran Zorlu, Ortahisar Belediyesinin TİSKİ’den 36 milyon 274 bin liralık alacağının bulunduğunu hatırlatarak bu paraya acil ihtiyaçları olduğunu vurguladı.
Başkan Genç, Çevre Temizlik Vergisi ile ilgili hususları takip ettiklerini ve bununla ilgili dosyanın İlbank’ta olduğunu belirterek, “Dosya geldiğinde ödemeleri yapacağız” dedi. 
Genç ayrıca, katı atık toplama bedellerinin ilçe belediyelerine devredileceğini ifade etti.
TİSKİ Genel Kurulu’nda daha sonra ihtisas komisyonları oluşturuldu, denetçi raporu okundu. 
Ardından 2023 Mali Yılı Faaliyet Raporunun yarın görüşülmek ve oylanmak üzere gündemde bırakılmasına karar verildi.
2023 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı ise yasa gereği Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.
TİSKİ Genel Kurulu, yarın yapılacak oturumla tamamlanacak.

Arif Arslan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER