Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Metin Kara, piyasanın içinde bulunduğu şartlar nedeniyle esnafın zor günler geçirdiğini belirterek, “Bu ortamda şehrimizde düzenlenen ve ‘fuar’ adı verilen, aslında mevsimlik AVM mantığına sahip organizasyonlar esnaf ve sanatkarın altına dinamit koymaktır. Fuar 4 – 5 gün olur, 45 gün süren fuar olmaz. Trabzon esnaf ve sanatkarı olarak bir daha böyle bir organizasyon yapılmasına kesinlikle karşıyız” dedi.
“ESNAF ZATEN ZOR DURUMDA”
TESOB Başkanı Metin Kara, esnaf ve sanatkârın, ülke ekonomisinin lokomotifi ve kılcal damarlarını oluşturan en önemli unsur olduğunu ifade ederek, “Dünya ekonomisinde pandemi döneminden bu yana süren dalgalanmalar, esnafımızı zor durumda bırakmış, birçok esnaf kepenk kapatmış, birçoğu da yüksek faiz oranlarına rağmen kredilerle ayakta durmaya çalışmaktadır. Trabzon esnaf ve sanatkarı da piyasanın zor şartlarına rağmen vatandaşa hizmetini sürdürmeye devam etmektedir. Piyasanın bu durumuna rağmen kamu kurumlarının, belediyelerin konaklama, lokanta, kasap, market hizmetlerini her geçen gün artırarak sürdürmeleri, esnaf ve sanatkarı haksız rekabet şartlarıyla iyice zor durumda bırakmaktadır” dedi. Başkan Kara sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm bunlar ortadayken, şimdi de Trabzon’da 1. Uluslararası Trabzon Marka Ürünler Fuarı adı altında açılacak 45 gün açık kalacak bir fuar düzenlenmektedir. Trabzon esnafı olarak Trabzon’un bir fuar şehri olması hedefini destekliyoruz. Geçmişte olduğu gibi yıl boyunca Trabzon’da çeşitli fuarlar yapılması elbette kentimizin ekonomisini canlandıracaktır. Ancak söz konusu 1. Uluslararası Trabzon Marka Ürünler Fuarı isimli etkinlik, artık ‘fuar’ kavramının dışına çıkmıştır. Fuar, 3 – 7 gün arasında sürer. 45 gün sürecek bu etkinlik ise bir mağaza açma veya mevsimlik AVM oluşturma olayı haline gelmiştir. 5 bin metrekareye yakın alanda yapılacak satış, tamamen fuar mantığının dışındadır. Aynı alanda yakın zamanda gerçek bir fuar konseptini taşıyan Kamp ve Karavan Fuarı, Kitap Fuarı gibi fuarlar düzenlenmiş, bu etkinlikler de şehrimize fayda sağlamıştır. Ancak 45 gün sürecek bir etkinlik, şehre bırakın fayda sağlamayı, tüm ilçelerdeki esnaf ve sanatkarın altına dinamit koymak demektir. Ayrıca bu etkinliğin ardından yine yaklaşık bir ay sürecek Mobilya Fuarı adı altında bir başka etkinliğin planlandığı söylenmektedir. Bu tür faaliyetlerin, zaten zor durumda olan, kış döneminde kredilerle ayakta kalmaya çalışan esnaf ve sanatkarı daha da zor duruma düşürmekten, şehrimizdeki paranın dışarıya çıkarılmasından başka bir açıklaması olamaz. Esnaf ve sanatkarımız da birkaç gündür bizleri arayarak yoğun şekilde bu organizasyona tepkilerini dile getirmiştir.”
“ÜYELERİMİZDEN GELEN TEPKİLER ÜZERİNE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANIMIZLA GÖRÜŞTÜK”
Başkan Kara, üyelerden gelen yoğun tepkiler üzerine Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’le yaptıkları görüşmede etkinliğin süresinin kısaltılarak en fazla bir haftaya indirilmesini talep ettiklerini belirterek, “Büyükşehir Belediye Başkanımız etkinliğin süresinin kısaltılacağını bizlere iletti. Bu konuda bir açıklama bekliyoruz. Ayrıca ocak ayının son haftasında açılması ve yaklaşık bir ay açık kalması planlanan Mobilya Fuarının da iptal edilmesini Sayın Başkan’dan istedik. Bu konuda da bir geri dönüş bekliyoruz” diye konuştu.
“BUNDAN SONRA BU TÜR ETKİNLİKLERİN BÖYLE UZUN SÜRELİ DÜZENLENMESİNE KARŞIYIZ”
TESOB Başkanı Metin Kara, ekonomik krizin artarak devam ettiği günümüzde, Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Birliği olarak, tüm ildeki esnaf ve sanatkarları zor durumda bırakacak ‘fuar’ adı altındaki bu tür pazar yerlerinin bu kadar uzun süreli kurulmasına karşı olduklarını sözlerine ekleyerek, “Bundan sonra düzenlenecek etkinliklerde, Trabzon esnaf ve sanatkarının hassasiyetlerinin göz önünde bulundurulmasını bekliyoruz. Uzun süreli fuar veya satış organizasyonlarına kesinlikle karşıyız” ifadesini kullandı.