Genel Müdür Balta ''Sera gölü gözbebeğimizdir''

Genel Müdür Balta  ''Sera gölü gözbebeğimizdir''

Trabzon'a yapmış oldukları DSİ yatırımları hakkında açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, "Hepimizi derinden sarsan, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini tehdit eden, taşkınlarla mücadele etmek için son 22 yılda tamamlanan 144 adet taşkın koruma tesisi ile Trabzon şehir merkezi, 262 adet yerleşim yeri ve 2 bin 285 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 79 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir. Değişen iklim koşulları başta olmak üzere çeşitli sebeplerle oluşabilecek her türlü taşkını kontrol altına alabilmek için projeler üretiyoruz. Bu kapsamda Son 22 yılda Trabzon'a 58.601.611.040 TL yatırım yapılarak, 201 adet tesis hizmete aldık. Bu tesislerin; 1 adedi baraj, 1 adedi gölet, 3 adedi içmesuyu tesisi, 50 adedi HES, 144 adedi Taşkın Koruma tesisidir." dedi.


"Taşkın Erken Uyarı Sistemleri” Aşırı Yağışlarda Aktif Olarak Kullanılıyor
Trabzon İlimizde taşkınlarla mücadelede önemli bir rol oynayan yenilikçi projelere ve taşkın erken uyarı sistemlerine de değinen Genel Müdür Balta, "Taşkınlarla mücadelede, yukarı havzadaki su seviyesinin yükselmesinin tespiti, Vatandaşların can ve mal kaybını önleyebilmek adına, hayati bir önem taşıyor. DSİ olarak bu konuda da adım attık ve pilot bölge seçtiğimiz Doğu Karadeniz'de Trabzon'da 34 Rize'de 35, Giresun'da 49, Gümüşhane'de 5 ve Bayburt'ta 2 olmak üzere, toplam 125 adet taşkın erken uyarı sistemi kurarak işletmeye aldık. Şu anda bu sistemlerimizi aşırı yağışlarda aktif olarak kullanıyoruz. Aynı zamanda yapısal tedbirler kapsamında riskli derelerimize geçirgen tersip bentleri, moloz bariyerleri ve sel tırmıkları inşa ediyoruz. Doğu Karadeniz'de uyguladığımız ve aşırı yağışlarda başarıyla çalışan bu projelerimizi yurt genelinde de yaygınlaştırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Dağları Delerek Trabzon'a Kaliteli ve Güvenli Bir İçmesuyu Ulaştırdık
Trabzon'un en önemli yatırımlarından biri olan Trabzon İçmesuyu Projesini tamamladıklarını kaydeden Genel Müdür Balta, "Bilindiği üzere Trabzon İlimizin içmesuyu problemini ortadan kaldırmak için Trabzon İçmesuyu Projesini hayata geçirdik. Trabzon İlimizin 2055 yılına kadar ki içmesuyu ihtiyacını karşılayacak olan söz konusu projemiz 3 aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamamız olan Atasu Barajı'nı 2012 yılında hizmete açmıştık. Atasu Barajımız sayesinde yıllık 75 milyon metreküp suyu regüle ederek, önce Akoluk Arıtma Tesisimize oradan da İsale hattı vasıtasıyla temiz su depolarına aktardık. Akoluk Arıtma Tesisimiz son derece modern bir tesis oldu. Bu tesisimizi de tamamlayarak 12 Mayıs 2023 tarihinde TİSKİ'ye devrettik. İçmesuyu İsale hattı için de Kutlugün'de 1012 m uzunluğunda tünel açtık. Ferhat gibi dağları delerek sonuca ulaştık ve söz konusu projemizi tamamlayarak, kaliteli ve güvenli bir içmesuyu vatandaşlarımızın çeşmelerine ulaştırdık." dedi.

Sera Gölü Çökeltim Havuzu ile 4 Mevsim Temiz Kalacak
Trabzon'un dünyaca ünlü turizm merkezilerinden biri olan Sera Gölü'nde kapsamlı bir temizlik çalışması başlattıklarına da değinen Genel Müdür Balta, "Bildiğiniz üzere Trabzon Sera Gölü, ülkemizin önemli turizm noktalarından biri. Bu gölü her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Bu doğa harikası gölde zaman zaman rusubi malzemelerin birikmesiyle kirlenmeler oluyor ve ortaya istenmeyen görüntüler çıkıyordu. DSİ olarak hem olası taşkınlara karşı tedbir almak hem de rusubi malzemenin göle ulaşmaması için yukarı havzada 7 adet bent inşa ettik. Bu bentler ile aslında Sera Gölü'nü doldurup, kirleten unsurların birçoğu ortadan kaldırıldı. Buna rağmen ince yapılı malzemeler; yağışlar ve havzadaki kötü kullanımlar sebebiyle göle kadar ulaşıyor ve kirliliğe neden oluyor. Sera Gölü'nde başlattığımız makinalı çalışma ile dip temizliği yapıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda da bu temizlik çalışmalarını yapmıştık. Bunu daha sürdürülebilir ve daha ekonomik kılmak için, Çökeltim havuzu inşa ettik. Ülkemizde ilk kez bir gölü korumak amacıyla yaptığımız bu tesisle gölün 4 mevsim temiz kalmasını hedefliyoruz" dedi.


Suyumuzdan Aldığımız Güç Enerjiye Dönüşüyor
Trabzon'da son 22 yılda 50 Adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alındığını ifade eden DSİ Genel Müdürü Balta, "Bu tesislerle 2.102 milyon kwH ortalama üretime ulaşılmış ve yıllık 5.466 milyon TL milli ekonomiye katkı sağlanmıştır." diye konuştu.
Genel Müdür Balta son olarak; "DSİ olarak gökten inen her damla rahmeti yer üstünde ve yer altında takip ederek, ülkemizin ve milletin hizmetine sunmaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımızdan Kullandıkları her damla suyu son damlasıymış gibi kullanmalarını rica ediyorum." ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2025, 10:28

Arif Arslan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.