Trabzon Ticaret Borsası 98 yaşında

Trabzon Ticaret Borsası 98 yaşında

Trabzon Ticaret Borsası 98 yaşında

-Nevzat Özer; “Dijitalleşme ve inovasyon ile rekabet gücümüzü arttırmalıyız.”

-Eyyüp Ergan, “Fındıkta devrim niteliğinde çalışmalar yaptık.”

3 Haziran 1926’da kurulan Trabzon Ticaret Borsası (TTB), 98’inci yıldönümünü çeşitli etkinlikler ile kutluyor.

Kuruluş yıldönümü nedeniyle TTB Meclis Başkanı Nevzat Özer ve Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, Meclis Üyeleri ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Meclis Başkanı Özer: “Dijitalleşme ve inovasyonyatırımları ile üretcilerimizin ve tüccarlarımızın rekabet gücünü artırmayı düşünüyoruz”…

Nevzat Özer, borsanın tarım ve ticaret sektöründe gerçekleştirdiği projelerle ekonomiye büyük katkı sağladığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Sürdürülebilir tarım uygulamaları, organik tarımın yaygınlaştırılması ve yerel üretimlerin desteklenmesi öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Ayrıca dijitalleşme ve inovasyon yatırımları ile üreticilerimizin ve tüccarlarımızın rekabet gücünü arttırmayı amaçlıyoruz. Bu noktada toprak ve su kaynaklarının etkin ve sürdürülebilir kullanılması çok önem taşımaktadır. Çevre dostu tarım uygulamaları ve organik tarımın teşvik edilmesi hem ürün kalitesini artıracak, hem de ekosistemimizi koruyacaktır. Bunun için eğitim programları düzenleyeceğiz. Trabzon’un tarım ürünlerinin ulusal ve uluslararası pazarlarda daha iyi tanıtılması ve markalaşma sürecinin desteklenmesi de gerekiyor. “

Yönetim Kurulu Başkanı Ergan: “ Borsa olarak devrim niteliğinde çalışmalar yaptık”…

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan’da, borsanın işlem hacminin büyük kısmını fındığın teşkil ettiğini hatırlatarak, öncelikle ve özellikle üretimden tüketim aşamasına kadar yaklaşık 20 yıldır çeşitli projeler uyguladıklarını belirterek şunları söyledi:

“Türk iş dünyasının çatı örgütü olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı olarak faaliyet gösteren borsamız, kuruluşundan bugüne kadar ilimiz ve ülkemiz için başta iştigal alanına giren konular olmak üzere kalkınma hamlelerine katkı sunmaya çalışmaktadır.

Bir ticaret merkezi olan Trabzon, özellikle en önemli tarımsal ihraç ürünümüz olan fındığın ticaretinde önemli bir yere sahiptir. Daha net bir tarif ile Türkiye üretim alanları yaklaşık 740 bin hektardır. Trabzon’un bundaki payı ise 65 bin hektar civarındadır.  Bu da demektir ki, Trabzon, yaklaşık yüzde 9 oranında bir üretim alanına sahiptir. Ama büyük kısmı ihraç edilen fındığın ticaretinin yüzde 30-35’i de Trabzon’dan yapılmaktadır.

Ama sadece ticaretine değil, üretimden tüketimine kadar her safhasında projeler uyguluyoruz.

Bunların başında hiç şüphesiz fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak için yaptığımız projeler geliyor. Bu konuda Trabzon Ticaret Borsası olarak adeta devrim niteliğinde çalışmalar yaptık. 

Yeri gelmiş iken bu projede bize, başından bugüne kadar büyük destek veren TOBB ve aynı zamanda da Dünya Odalar Federasyonu Başkanı olan Sayın M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nateşekkürü borç biliyorum.

2003’de başlattığımız ve halen de yani 20 yılı aşkın bir süredir devam eden projelerle daha fazla üretim, daha fazla ihracat, daha fazla kazanç hedefledik. Bu konuda yaptıklarımıza biraz dikkat çekmek isterim.

Çünkü; Devletin bile fındık alanlarının azaltılması için sökümlere teşvik vereceğini açıkladığı 2002 yılının hemen ardından biz bu projelerle, “Fındıkları üretimi azaltmak için sökmeyin. Daha fazla üretmek için yaşlı bahçeleri sökün. Daha çok üretin, daha çok kazanın” diye köylere gittik, gidiyoruz. Bu konuda Sakarya’dan Trabzon’a da kadar sektördeki tüm kuruluşlara örnek olduk. Yaşlı bahçelerin sökülmesini teşvik ettik. Fidan dağıttık. İlaç dağıttık. 

-Yaşlı bahçeler ve ocak sistemi…

Ezberi bozduk. Ocak sistemi yerine, uygun alanlarda tek gövde dikimi yaptık, yaptırdık. Trabzon’da dönümde 50 kilograma kadar düşen verimi, bu bahçelerde 200-300 kilolara çıkardık. Bugün Türkiye’deki yaşlı bahçeler yenileniyor, farklı sistemlerle dikim yapılarak üretim arttırılmaya çalışılıyor ise bunun öncüsü Trabzon Ticaret Borsası’dır.

Sahip olduğumuz 740 bin hektar alanda, son yılların ortalaması ile yılda 700 bin ton kabuklu fındık değil, 1 milyon 500 bin ton üretelim dedik. İhracaattan 2 milyar dolar yerine 4-5 milyar dolar kazanalım dedik.

-Zararlılar ile mücadele öncülük…

Kahverengi kokarca gibi çok büyük hasara yol açabilecek zararlı ile mücadeleye öncülük ettik. Bunu Karadeniz İhracatçılar Birliğinin katkısı, Ziraat Odaları ve Tarım İl Müdürlüğü’nün desteği ile yaparken de örnek olsun diye ücretsiz zirai mücadele ilacı dağıttık. Bunu yaparken de, 300’e yakın tarım ürününe zarar verebilen kahverengi kokarca ile mücadelenin devlet desteği ile topyekün yapılmasının gerektiğini ortaya koyduk. Rapor eyledik. İnşallah bu zararlının fındıkta 20-30 milyar liralık zarara yol açmasının önüne geçeriz.”

Kuruluş yıldönümü nedeniyle borsa binasının girişinde 2004 yılında hazırlanan Trabzon’un güzelliklerini içeren Fazıl Saraç’ın resimleri ile borsanın çalışmalarını içeren afişlerin yer aldığı sergi de açıldı.

Arif Arslan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER