Trabzon’da Mesleki Yeterlilik Akademisi (LETS'S NEET UP) Projesinin Açılışı Yapıldı

Trabzon’da Mesleki Yeterlilik Akademisi (LETS'S NEET UP) Projesinin Açılışı Yapıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı ‘Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler İçin İş Gücü Piyasasına Destek Programı (NEETPRO)’ hibe programı kapsamında Ticaret ve Sanayi Odası koordinesinde, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ortaklığında yürütülmekte olan ‘LET’S NEEt UP’ projesinin açılışı yapıldı.

Bir otelde düzenlenen açılışa Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale, TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Doç.Dr. Ömer Faruk Cantekin ve davetliler katıldı.

Proje kapsamında Trabzon’da yaşayan 15-29 yaş arasında olup ne eğitimde ne istihdamda olan ve en az yüzde 50’si kadınlardan oluşan 120 gence ücretsiz mesleki eğitimler verilerek nitelik kazandırmayı ve istihdama katkı sağlanması hedefleniyor.

Açılışta konuşma yapan Vali Yıldırım, Ekonomik ve sosyal kalkınma; esas olarak kapsayıcı büyümeyi sağlama, yaşam standartlarını yükseltme, istihdamı artırma hedeflerine odaklanmaktadır. Dolayısıyla, bugün kalkınma yaklaşımı, sadece ekonomik göstergelerdeki iyileşmelere değil, aynı zamanda sosyal gelişmişlik düzeyini ileriye taşıyan gelişmeleri de dikkate almaktadır.

Toplumsal kalkınmada özellikle gençlerin toplumla olan etkileşimlerinin sağlanması ve kolaylaştırılması önemli bir role sahiptir Temelde gençlerin katılımı, tüm genç insanların, fırsatlara erişmede güçlük yaşamıyor olmalarını gerektirir. Bu bağlamda katılım, yalnızca onların sesine kulak vermeyi değil, başkalarından bağımsız ve sürdürülebilir geçim kaynaklarına erişebilen birer birey olmaları için gerekli beceri ve fırsatları yaratmayı gerektirmektedir.

Küresel iş gücü piyasalarında bugün, bir tarafta sürekli ve yüksek işsizlik, istikrarsız ve güvencesiz işler gibi problemler yaşanmakta; diğer tarafta, dijitalleşmeye bağlı olarak talep kesiminin yükselen nitelik ve beceri ihtiyaçları sonucunda beşeri sermayenin önemi de her geçen gün artmaktadır. Dolayısıyla, geleceğin iş gücü piyasasında düzgün ve kaliteli işlerde ancak “daha yüksek” ve “daha nitelikli” işgücüne sahip gençler rol oynayabilecektir.

Gelişmiş ülkeler arasında yer almak, onlarla bütünleşmek isteyen ülkemizin elindeki en önemli kaynak, genç ve dinamik bir nüfus yapısına sahip olan insan gücüdür. Bu güç dünyanın çoğu ülkesi tarafından ilgi ile izlenen çok önemli bir güçtür. Bu genç insan gücünü iyi kullanarak birçok ülke arasında rekabet yaratabilme olanağımız fazlası ile mümkün.

Ne yazık ki günümüz küresel gençliği, yakın dönemde dünyanın yaşadığı ekonomik daralmadan bu yana tüm dünyada artan işsizlik nedeniyle “kayıp” bir nesil olma riski ile karşı karşıya. İşsizlik baskısı altındaki çok sayıda genç, aslında işgücü piyasasına girmeden önce öngörmediği bir durumla yüz yüze gelmekte ve daha önce çalışmayı düşünmediği işlerde çalışmak ve kayıt dışı veya güvencesiz işleri kabul etmek zorunda kalmaktadır. Genç bir kişinin kariyerinin daha başlangıcında uzun süre işsiz kalması, iş başında beceri kazanımının gecikmesine ve gelecekteki kazançları ile iş olanaklarının azalmasına yol açmaktadır. Bu açıdan, pek çok gencin işgücü piyasasındaki ilk deneyimi adeta derin bir yara izi gibi yaşam boyu sosyoekonomik koşulları üzerinde etkili olmaktadır.

İşte bu anlamda Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın koordinatör ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın ortağı olduğu “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İşgücü Piyasası Destek Programı Operasyonu” kapsamındaki proje faaliyetleri ile 15-29 yaş arası en az yüzde 50'si kadınlardan oluşan, istihdamda ve eğitimde olmayan 120 gencimize yönelik birçok alanda ücretsiz verilecek olan mesleki eğitimler ile onların iş yaşamına daha sağlam adımlarla ve kendilerine güvenerek girmelerini sağlamış olacağız.

Böylece Trabzon'da yüksek iş potansiyeline sahip alanlarda ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücü için eğitimde ve istihdamda bulunmayan gençlerimize yetkinlik kazandırmış olacak onlara yeni imkanların kapısını açacağız.

Ayrıca gençlerimizin bu alandaki gelişimlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak adına bir Mesleki Yeterlilik Akademisi’nin kurulacak olması da oldukça memnuniyet verici bir konu. Bu vesile ile gençlerimizin hem takibi sağlanırken hem de kendilerini geliştirecek birçok faaliyette bulunmaları gerçekleştirilmiş olacaktır.

Türkiye’nin küresel ekonomide güçlü bir aktör olarak yer alabilmesi açısından işgücü piyasasındaki gelişmelerin son derece önemli olduğunu hepimiz çok iyi bilmekteyiz. Bütün bunlarla birlikte insan odaklı sürdürülebilir bir kalkınmayı gençlerimizle birlikte hep beraber gerçekleştirmemiz gerektiğini kesinlikle unutmamalıyız.

Bu amaç doğrultusunda sözlerimi sonlandırırken gençlerimizin geleceği için çok verimli olacağını düşündüğüm bu güzel projelerde emeği olan tüm paydaşlara öncelikle gençlerimiz adına teşekkür ediyor, yine gençlerimiz ve ülkemiz adına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Arif Arslan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER