TRAZBON İÇİN HEDEF BELİRLEME; KENT İÇİN KONUŞMA ZAMANI!

TRAZBON İÇİN HEDEF BELİRLEME; KENT İÇİN KONUŞMA ZAMANI!

TRAZBON İÇİN HEDEF BELİRLEME; KENT İÇİNKONUŞMA ZAMANI! 

Cumhuriyetimizin 100.yılı dolayısıyla 7-8-9 Kasım 2023 tarihleri arasında KTÜ Prof.Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezinde Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Trabzon İl koordinasyonu tarafından II. Trabzon Kent Sempozyumu düzenlenecektir.

Amacımız, kentimizin arzulandığı biçimde yaşatılması için gücünün ve potansiyelinin farkında olarak farklı seçenekler sunma görevini bir sorumluluk olarak görüyoruz. İşte bu nedenle kent sempozyumlarına da ayrı bir önem veriyoruz. Bu etkinliklerimizde kentlerin mevcut durum tespitleri yapılırken aynı zamanda bu tespitten yola çıkarak  "Nasıl Bir Kent İstiyorum" sorusuna da kentte yaşayanlarla birlikte yanıt arayacağız.

Kent yaşamını ilgilendiren imar, kültür ve turizm, çevre, kamu yönetimi ve yerel yönetim sistemini düzenleyen yasaların eksiklik ve yetersizliklerinden bahsederken insan sağlığı, doğal çevre, insan hakları-kentli hakları, katılım, yaşanabilirlik gibi kavramlara referans vermektedir.

Biz biliyoruz: Sanayi, enerji, turizm, tarım, ulaşım, sağlık, çevre, eğitim, kent, kültür ve sanat politikaları bir arada gerçekleştirilmedikçe ve her birine eşdeğer önem verilmedikçe arzu ettiğimiz kent yaşamı gerçekleşmeyecektir.

Kentlerde; sağlık, çevre, altyapı, ulaşım, barınma, ısınma, eğitim, kültür ve benzeri birçok konuda sorunlar yaşanmaktadır. Diğer yandan kentlerimiz; deprem, sel, heyelan ve yangın gibi afetlere hazırlıklı hale getirilmelidir.

Kentlerimizde var olan sorunların aşılması, sağlıklı kentsel çevrelerin oluşturulması ve kentsel yaşam kalitesinin iyileştirilmesi doğrultusunda, halkın katılım ve denetimine kapalı yerel yönetim biçiminin aşılmasını, kent halkının ve meslek örgütlerinin demokratik katılımı ve denetimini sağlayacak bir anlayışın geliştirilmesini, öncelikli ve temel gerek olarak görülmelidir.

Bir kente sahip çıkacak o kentte yaşayan bireylerdir. Kente dair her türlü kararda kentlilerin katılımının sağlanmasını istemek ve kentli haklarını savunmak vazgeçilemez bir görevimizdir. 

Trabzon için hedeflerimizi belirlemek, birlikte karar vermek için söyleyecek sözü olan bütün halkımızı ve kıymetli basın mensuplarımızı sempozyumumuzda birlikte olmak istiyoruz.

Kentin sakini değil sahibi olalım ve bunun için mücadele edelim.

Arif Arslan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER