TTSO haziran ayı meclis toplantısı yapıldı

TTSO haziran ayı meclis toplantısı yapıldı

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) haziran ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi.

EREN: ENFLASYONLA TOPYEKUN MÜCADELEDE KAMUNUN DESTEĞİ VE TASARRUFU ÖNEMLİDİR

TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin genel ve yerel seçimler derken uzun bir dönemi seçimlerin konuşulduğu, icraatların durağanlaştığı bir ortamda geçirdiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Artık ülkemizin önünde uzun bir dönem seçim yoktur. Ülkemizin en önemli gündemi ekonomidir. Enflasyon, ülkemizin bugünlerdeki en büyük sorunudur. Enflasyonla mücadelede kararlı adımların sürdürülmesi, rasyonel politikalardan geri adım atılmaması, rekabet gücünü, iş ortamını geliştirecek istişare kültürünün sürdürülmesi, vergide adalet sağlarken zaten zor günler geçiren müteşebbisin üzerine daha fazla yük bindirilmemesi çok önemlidir. Elbette ki bizlerin de özellikle turizm sektörüne olumsuz etkilerinden dolayı sürekli seslendirdiğimiz kayıt dışı ile mücadeleye yönelik hamleler hepimizin arzusudur. Fakat kayıt dışını önlerken diğer taraftan da vatandaşı ağır vergi yükünün altında bırakmamak gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Kamuda tasarruf tedbirlerine kurumlar tarafından tam olmasa da uyulmaya başlandığını gözlemlemekteyiz. Hazine ve Maliye Bakanlığımızca açıklanan kamuda tasarruf kararlarını yerinde gördüğümüzü belirtmeliyiz. Enflasyonla mücadele sadece iş dünyasının sorunu değildir. Enflasyonla topyekûn mücadelede kamunun desteği ve tasarrufu çok önemlidir. Umuyorum ki ileriki dönemde alınacak kararlar zaten görevini yerine getiren vatandaşı zorlayıcı değil vergi verme konusunda sorumluluğunu yerine getirmeyeni caydırıcı olacaktır.”

ÇELEBİ: FİRMALARIMIZI ORTA VE YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRETİMİNE YÖNLENDİRMELİYİZ

TTSO’nun haziran ayı faaliyetlerinin yer aldığı sunumun ardından söz alan Başkan Erkut Çelebi, İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde önceki yılların aksine Trabzon’dan firma olmadığını hatırlatarak şunları söyledi:

“Trabzon bölgesinde gerilemeyi daha önceki konuşmalarımızda da söylemiştik. Trabzon şehrimizde sanayi kuruluşlarında, üreticilerde bir gerileme var. Ama genel olarak enflasyon karşısındaki erime ilk 500'e giren tüm firmalarda da ciddi bir şekilde görünmektedir. Yani 2022'ye nazaran 2023’teki gerileme ciddi bir şekilde öne çıkmaktadır. Yalnız orta ve yüksek teknoloji üretimi yapan firmalarda tam tersi bir durum söz konusu. Katma değerdeki paylarında artış görülmektedir. Orta ve yüksek teknoloji üretimine yönlendirmenin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır.”

“YENİ PAZARLAR KONUSUNDA KUZEY AFRİKA ÜLKELERİNİN POTANSİYELİ FAZLA”

Başkan Çelebi, geçtiğimiz ay içinde İstanbul’da düzenlenen 22. Türk – Arap Zirvesine katıldığını da vurgulayarak burada yaptığı temaslardan bahsetti. Çelebi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Orada hem gıda ve gıda teknolojisi hem de tarım ve tarım teknolojileri ile ilgili iki fuar da vardı. Birçok ülkeden, özellikle Kuzey Afrika ve Arap Yarımadasından büyükelçi ve bakanlar da vardı. Trabzon’u, odamızı zirvenin onur konuğu olarak ağırladılar, toplantının açılışında şehrimizin sanayi ve ticaretinin tanıtımı yapılan film gösterildi. Büyük ilgi odağı olduk. Hemen büyükelçiler, oradaki bakanlar acil bir toplantı düzenleyelim dediler. Bir toplantı da yaptık. Çok güzel bir tanıtım oldu. Yeni pazarlar konusunda Kuzey Afrika'daki ülkelerde bakmamızda fayda olduğunu düşünüyorum. Gerçekten ilgi ve alaka çok fazlaydı.”

“TİFLİS – TRABZON DİREKT SEFERLERİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

Başkan Çelebi, Tiflis – Trabzon direkt uçak seferleriyle ilgili çalışmalarını da sürdürdüklerini vurgulayarak, “Anlaşamadığımız nokta Gürcistan’daki havayolu şirketinin bizden talebinin yüksek olması. Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımızla önümüzdeki hafta tekrar bir toplantı yapacağız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Metin Genç de bu işe el attı, inşallah bir sonuca varacağız. Belki ülkemizden bir havayolu firmasıyla çözmeye çalışacağız. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Tiflis – Trabzon seferlerinin verimli olacağına inanıyoruz ve mutlaka yapılmasını istiyoruz. Biliyorsunuz Bakü- Trabzon uçak seferleri haftada iki kere koyulmuştu. Şu anda haftada dört kez uçuyorlar. Yer bulmak çok zor ve uçak bileti fiyatları son günler almaya kalkarsanız gidiş - geliş 700 - 800 dolardan aşağı değil. Bu çok iyi bir rakam. Demek ki büyük bir potansiyel var. Ben Tiflis hattının da bu verimle çalışacağına inanıyorum” dedi.

“YATIRIM ADASI İÇİN 5 TEMMUZ’DA MİLLİ EMLAK İLE KULLANIM İZNİ SÖZLEŞMESİ İMZALAYACAĞIZ”

TTSO Başkanı Erkut Çelebi, devam eden projelerle ilgili de bilgi verdi. Çelebi, Yatırım Adası Endüstri Bölgesiyle ilgili 5 Temmuz’da 988 bin liralık bir ödeme yaparak Milli Emlak ile kullanım izni tahsis sözleşmesini imzalayacaklarını vurgulayarak, “Bu imzanın ardından proje kapsamında burayı doldurmaya başlayabiliriz. Bugüne kadar bu tür işlemler için ödediğimiz para 1 milyon 800 bin lirayı buldu. Yatırım Adası Endüstri Bölgesi’nde normalde 4 kurum var; Trabzon Valiliği, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile Arsin Belediyesi. Ama maalesef şu ana kadar biz finanse ediyoruz. Ama burayı çalışır vaziyete getirmemiz lazım. Yıllık Milli Emlak Kirası da bugünkü rayiç bedelle yaklaşık olarak 1 milyon 200 bin lira. O yüzden burayı hızlı şekilde faaliyete geçirmemiz lazım. Yoksa bütçeden gidiyor şu anda” dedi.

Başkan Çelebi, Dünya Ticaret Merkezi arazisinde devam eden otel, fuar ve kongre merkezi inşaatıyla ilgili de Büyükşehir Belediye Başkanının inşaatı yapan yabancı firma sahibiyle bir görüşme yapacağını ifade ederek, “Bu görüşme sonucuna göre değerlendirme yapacağız” diye konuştu.

Arif Arslan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER