Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı aracılığıyla finanse edilen, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TTSO) yürütücüsü olduğu ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) proje ortaklığıyla uygulamaya başlanan “Let’s Neet Up” projesinin açılış toplantısı gerçekleştirildi.
15 – 29 yaş arasında, eğitimde ve istihdamda olmayan 120 gence çeşitli alanlarda mesleki eğitim vererek nitelikli iş gücü yaratılmasının amaçlandığı proje toplantısının açılışında konuşan TTSO Başkanı Erkut Çelebi, reel sektörün her geçen gün artan ara eleman talebini karşılamak için projeyi uygulamaya koyduklarını vurguladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Doç. Dr. Ömer Faruk Cantekin, 15-29 yaş aralığındaki çocuk ve gençlerden 6 milyonunun Ne Eğitimde Ne İstihdamda yer aldığını vurgulayarak, TTSO’yu proje nedeniyle tebrik ederek başarılı olması dileklerini iletti.
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ise nitelikli iş gücünün her geçen gün daha önemli hale geldiğini ifade ederek, “Gençlerimizin geleceği için çok verimli olacağını düşündüğüm bu güzel projelerde emeği olan tüm paydaşlara gençlerimiz adına teşekkür ediyorum” dedi.
YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası tarafından DOKA ortaklığında uygulanan Let’s Neet Up Projesinin açılış toplantısına Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Doç. Dr. Ömer Faruk Cantekin, Daire Başkanı Osman Murat Çetin, TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Trabzon Üniversitesi Rektörü. Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale, DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar, KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemil Rakıcı, Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytap Sezer, İŞKUR İl Müdürü Servet Kaba, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Şafak, Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Uygun, Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyyüp Ergan, Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Metin Kara, TTSO yönetim kurulu, meclis başkanlık divanı ve meclis üyeleri, öğrenciler, proje kursiyerleri ve diğer ilgililer katıldı.
ÇELEBİ: REEL SEKTÖRÜN ARA ELEMAN TALEBİ ÇOK FAZLA
Toplantının açılış konuşmasını yapan TTSO Başkanı Erkut Çelebi, sivil toplum örgütleri olarak farklı zamanlarda ve farklı şekillerde reel sektöre nitelikli eleman yetiştirmek için projeler düzenlediklerini vurgulayarak, “Bu projemizde de ön büro, satış elemanı, ön muhasebe, kat hizmetleri görevlisi ve dış ticaret uzmanı alanlarında 120 kişilik eleman yetiştireceğiz. Bu eğitimlerin 4’ü beyaz yaka tabiriyle değerlendireceğimiz iş gücü. Mavi yaka olarak değerlendireceğimiz kat hizmetleri görevlisi eğitimlerimize ise fazla başvuru olmuyor. Çocuklarımız, gençlerimiz hep beyaz yakalı olma hevesinde. Reel sektörün talep ettiği ara eleman yetiştirme konusunda eğitim sistemindeki hatalar da mevcut. Reel sektörün teknik ve aranan eleman dediğimiz operatör, kaynakçı, CNC operatörü, inşaat elemanı talebi yüksek. Fakat karşılama noktasında zorlanıyoruz. Üniversite mezunlarında ise eleman fazlalığı var. Yaptığımız mülakatlarda gördüğümüz, üniversite mezunları bu tarz projelerle eğitim aldığı daldan farklı bir sektöre yönelmek zorunda kalıyor. Bu projenin şehrimize faydalı olmasını diliyorum. Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz, projemizi destekleyen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Başkan Çelebi’nin konuşmasının ardından Let’s Neet Up Projesi Koordinatörü Belemir Birinci projenin sunumunu gerçekleştirdi.
KABA: GENÇLERİMİZ YETKİN VE DONANIMLI HALE GETİRMEMİZ GEREKLİ
İŞKUR Trabzon İl Müdürü Servet Kaba, her geçen gün bilginin öneminin arttığı iş gücü piyasasında, niteliksiz işgücüne talebin azaldığını belirterek, “Bu açıdan işgücü piyasasının asli bir unsuru olmaları için gençlerimizi mesleki anlamda yetkin ve donanımlı hale getirmemiz gerekir. Bakanlığımızın son yıllarda gençlere yönelik uyguladığı teşvikler ve istihdam politikaları sayesinde geçen yılın Eylül ayında yüzde 19,6 olan genç işsizlik oranı bugün yüzde 16,7’ye gerilemiştir. İŞKUR olarak bu yıl Haziran-Temmuz arasında 925 işyerine yönelik gerçekleştirdiğimiz saha araştırmasında öne çıkan mesleklerle Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın eğitim vereceği meslekler örtüşmektedir. Bu da projenin mantıksal çerçevesinin doğru bir zemine oturduğunu göstermektedir. Projenin paydaşı olarak kursiyer seçiminde, kursiyer mülakatında iş ve meslek danışmanlarımızla gerekli desteği sağladık sağlamaya devam edeceğiz. Eğitimler tamamlandıktan sonra; eğitim gören kursiyerlere dört ay boyunca bireysel eylem planları yapacağız. İş arama becerilerinin geliştirilmesi ve iş kulübü gibi grup eğitimleri vererek iş arama motivasyonlarını yüksek tutacağız. Eğitim gören kursiyerlere mesleki deneyim ve beceri kazandırmak için işbaşı eğitim programlarından faydalandırmaya çalışacağız. İŞKUR portalındaki açık işleri düzenli aralıklarla takip ederek eşleştirme sağlamaya çalışacağız” diye konuştu.
CANTEKİN: IPA KAPSAMINDA 830 MİLYON AVROLUK BİN 162 PROJE HAYATA GEÇİRİLDİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Doç. Dr. Ömer Faruk Cantekin ise açılış toplantısında yaptığı konuşmada, “NEET PRO Hibe Programımızın çağrısı kapsamında 400’ü aşan proje teklifi arasından çok uzun ve meşakkatli bir başvuru ve değerlendirme sürecini geçerek proje uygulamaya hak kazanan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasını ve proje ekibini tebrik ederek, açılışını gerçekleştirdiğimiz “Let’s NEET Up!” hibe projelerinin hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemizle Avrupa Birliği arasındaki mali iş birliği kapsamında geliştirilen ve kısaca IPA olarak adlandırılan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı altında, 2007 yılından bu yana uygulamış olduğumuz operasyonel programlarla 830 milyon avroluk bin 162 proje sözleşmesini hayata geçirdik. Böylelikle 1 milyon 100 bini aşkın vatandaşımızın hayatında fark yarattığımızı gururla ifade etmek ve hep birlikte ulaştığımız başarılardan kısaca bahsetmek isterim” dedi. Cantekin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Söz konusu programlarla, 33 bini aşan dezavantajlı vatandaşımız, başta kamu istihdam hizmetleri olmak üzere çeşitli mesleki eğitim, rehberlik, danışmanlık ve rehabilitasyon hizmetlerinden faydalanmış, yaklaşık 40 bin vatandaşımız bir işe yerleştirilmiş ve 4 bin 500’ü aşkın kişi kendi işini kurmuştur. Çocuk bakım hizmetleri konusunda mali olarak desteklenen 23 bin annemizin çalışmaya devam etmeleri sağlanmış, 53 bini kadın olmak üzere yaklaşık 70 bin vatandaşımız işgücü piyasasına katılmış ve 21 bini aşan kadın işverenimize mali destekler sağlanmıştır. Diğer taraftan özellikle madencilik sektöründeki iş sağlığı ve güvenliğini iyileştirmek üzere 10 binden fazla işçimize sağlık gözetimi hizmetleri ile binlerce işverene eğitimler verilmiştir. Özel eğitim, mesleki eğitim ve erken çocukluk eğitim hizmetlerinin kalitesinin artırılması ve çocuk işçiliğinin önlenmesi alanlarında, 13 binden fazla öğretmene eğitimler verilmiş ve binlerce okulumuz yeni ekipman ve malzemelerle donatılmış ve çoğunluğu kızlarımız olmak üzere 43 bin çocuğumuz eğitime ve özellikle ortaöğretime erişim sağlamıştır. Ayrıca mesleki yeterlilikler alanında 200’den fazla meslek standardı ve yeterlilik hazırlanmış, 37 adet sınav ve belgelendirme merkezi kurulmuş, 200 Belgelendirme Kuruluşu desteklenmiş ve 144 bin kişinin belgelendirme masrafı karşılanmıştır. Gördüğünüz gibi hayatın her alanında; eğitimde, istihdamda ve sosyal politikalarda vatandaşımızın yanında olmaya ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonunun kıymetli katkılarıyla yenilikçi projelerle sorunlara çözüm bulmaya devam ediyoruz.”
“6 MİLYON GENCİMİZ NE EĞİTİMDE NE İSTİHDAMDA YER ALIYOR”
Cantekin, EUROSTAT verilerine göre 84 milyonu aşan nüfusumuzda, 15-29 yaş aralığındaki çocuk ve gençlerimizden 6 milyonunun Ne Eğitimde Ne İstihdamda yer aldığını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunların çoğunluğunun kadın olduğunu biliyoruz. Çünkü veriler ve araştırmalar bize toplumsal cinsiyet ön yargılarından dolayı, kadınların NEET olma olasılığının erkeklere oranla 3-4 kat daha fazla olduğunu söylüyor. Aslında NEET kavramı genç işsizliğinden daha geniş bir anlama sahip. NEET’ler aktif olarak iş aramadıkları için işsizler arasında da sayılmıyorlar. Bazı ülkelerde NEET’lerin bu durumu ‘Statü sıfır’ olarak adlandırılıyor. NEET gençlerinin sosyal hayata katılımları yok denecek kadar az olduğu için bunlar genel bir tabirle ev genci olarak anılıyor. Çoğu NEET evinden çıkmadığı ve ilgili mercilerden destek talebinde bulunmak için aktif de olmadıklarından bu gençlere kolay olmasa da bizim erişmemiz ve destekler sunmaya çalışmamız gerekiyor. Kısacası NEET sorununun aslında bir istihdam ya da piyasa sorunu olmaktan çok bir gençlik sorunu ve toplumsal sorun olduğunu kabul edebiliriz. Biz de bu sorunun çözümüne katkıda bulunabilmek umuduyla AB’nin Youth Garanti programındaki iyi uygulama örneklerinden hareketle bu programı geliştirdik. Böylece NEET gençlerinin sayısını azaltmayı bir hedef olarak belirledik ve programımızla NEET’leri eğitimde tutmayı, mesleki eğitime yönlendirmeyi, piyasada aranan niteliklerle donanımlandırmayı veya bunlara gençlik merkezleri, rehberlik hizmetleri ve maddi yoksunluk üzerinden erişilemeyen sosyo-kültürel olanakları sağlamayı içeren faaliyetleri desteklemiş olacağız.”
“TTSO PROJESİNİN BAŞARILI OLMASINI DİLİYORUM”
Cantekin, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın faydalanıcısı olduğu “Let’s NEET Up!” hibe projesi ile mesleki eğitim, işbaşı eğitim ve bireysel eylem planları ile Trabzon'da iş potansiyeli yüksek konaklama ve seyahat, pazarlama ve perakende ile muhasebe ve finans alanlarında ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücü için Trabzon'daki NEET'lere yetkinlik kazandırmanın hedeflendiğini sözlerine ekleyerek, “Bu hedef doğrultusunda en az yüzde 50’si kadınlardan oluşan 120 gencimize Ön Büro Personeli, Temizlik Personeli, Satış Elemanı, Ön Muhasebe Personeli ve Dış Ticaret Uzmanı gibi mesleklerde yetkinlik kazandırılması amaçlanmıştır. Verilecek eğitimlerin akabinde Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından onaylanan ilgili mesleki yeterlilik belgesini almak için 120 Neet sınava tabi tutulacaktır. Gençlerimize İŞKUR'un İş ve Meslek Danışmanları ile işbirliği içinde 120 Bireysel Eylem Planı (BEP) geliştirilerek iş gücü piyasasına katılımlarına yardımcı olunacaktır. Ayrıca Mesleki Yeterlilik Akademisi adı altında bir çevrimiçi öğrenme platformu kurularak projenin sürdürülebilirliği sağlanacak ve uzun vadede NEET sorununun çözümüne katkı sunulacaktır.
ATAMAN: ŞEHRİMİZİN İHTİYACI OLAN BİR KONUDA ADIM ATAN TTSO’YU TEBRİK EDİYORUM
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, TTSO’nun DOKA ortaklığıyla gerçekleştirdiği projede, bir meslek örgütüyle kamu iş birliğinden çıkabilecek en güzel sonuçlardan birisiyle karşı karşıya olduklarını belirterek, “Hizmet sektöründe nitelikli eleman sıkıntısı yaşanıyor. Turizm kenti dediğimizde hızlıca mutlaka turizm sektöründe gerekli boşluğu doldurmak zorundayız. Şu anda turizm yüksekokulunda ve turizm liselerinden mezun olup Trabzon’daki tesislerde çalışanların sayısı 10’u geçmez. Buraya giden çocukların çoğu başka bir yeri kazanamadığı için orayı tercih ediyor. Bu nedenle eğitim sektörü dışında kendimiz müdahale ederek kendi elemanımızı yetiştirmek zorundayız. Dışarıdan getirdiğimiz nitelikli çocukları da asgari ücrete mahkûm etmeden işverenler olarak gereğini yapmak durumundayız. Şehrimizin ihtiyacı olan bir konuda adım attığı için odamızı tebrik ediyorum. Meslek okullarında okuyan öğrencilerimize 1. sınıftan itibaren turizm tesisleri, oteller restoranlar burs versin ve mezun olduğunda işi hazır olsun. Gelişmiş ülkelerde yüzde 60’a yüzde 40 mesleki liselere eğilim olduğunu görürüz. Biz bu işin ucunu kaçırdık. Projemizin tekrar başarılı sonuçlar ortaya çıkarmasını diliyorum” ifadesini kullandı.
YILDIRIM: DAHA NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ ÖNEMLİ HALE GELDİ
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ise açılışta yaptığı konuşmada, “Ekonomik ve sosyal kalkınma; esas olarak kapsayıcı büyümeyi sağlama, yaşam standartlarını yükseltme, istihdamı artırma hedeflerine odaklanmaktadır. Dolayısıyla, bugün kalkınma yaklaşımı, sadece ekonomik göstergelerdeki iyileşmelere değil, aynı zamanda sosyal gelişmişlik düzeyini ileriye taşıyan gelişmeleri de dikkate almaktadır. Toplumsal kalkınmada özellikle gençlerin toplumla olan etkileşimlerinin sağlanması ve kolaylaştırılması önemli bir role sahiptir. Temelde gençlerin katılımı, tüm genç insanların, fırsatlara erişmede güçlük yaşamıyor olmalarını gerektirir. Bu bağlamda katılım, yalnızca onların sesine kulak vermeyi değil, başkalarından bağımsız ve sürdürülebilir geçim kaynaklarına erişebilen birer birey olmaları için gerekli beceri ve fırsatları yaratmayı gerektirmektedir” dedi. Vali Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:
“Küresel iş gücü piyasalarında bugün, bir tarafta sürekli ve yüksek işsizlik, istikrarsız ve güvencesiz işler gibi problemler yaşanmakta; diğer tarafta, dijitalleşmeye bağlı olarak talep kesiminin yükselen nitelik ve beceri ihtiyaçları sonucunda beşeri sermayenin önemi de her geçen gün artmaktadır. Dolayısıyla, geleceğin iş gücü piyasasında düzgün ve kaliteli işlerde ancak “daha yüksek” ve “daha nitelikli” işgücüne sahip gençler rol oynayabilecektir. Gelişmiş ülkeler arasında yer almak, onlarla bütünleşmek isteyen ülkemizin elindeki en önemli kaynak, genç ve dinamik bir nüfus yapısına sahip olan insan gücüdür. Bu güç dünyanın çoğu ülkesi tarafından ilgi ile izlenen çok önemli bir güçtür. Bu genç insan gücünü iyi kullanarak birçok ülke arasında rekabet yaratabilme olanağımız fazlası ile mümkün. Ne yazık ki günümüz küresel gençliği, yakın dönemde dünyanın yaşadığı ekonomik daralmadan bu yana tüm dünyada artan işsizlik nedeniyle “kayıp” bir nesil olma riski ile karşı karşıya. İşsizlik baskısı altındaki çok sayıda genç, aslında işgücü piyasasına girmeden önce öngörmediği bir durumla yüz yüze gelmekte ve daha önce çalışmayı düşünmediği işlerde çalışmak ve kayıt dışı veya güvencesiz işleri kabul etmek zorunda kalmaktadır. Genç bir kişinin kariyerinin daha başlangıcında uzun süre işsiz kalması, iş başında beceri kazanımının gecikmesine ve gelecekteki kazançları ile iş olanaklarının azalmasına yol açmaktadır. Bu açıdan, pek çok gencin işgücü piyasasındaki ilk deneyimi adeta derin bir yara izi gibi yaşam boyu sosyoekonomik koşulları üzerinde etkili olmaktadır. Türkiye’nin küresel ekonomide güçlü bir aktör olarak yer alabilmesi açısından işgücü piyasasındaki gelişmelerin son derece önemli olduğunu hepimiz çok iyi bilmekteyiz. Bütün bunlarla birlikte insan odaklı sürdürülebilir bir kalkınmayı gençlerimizle birlikte hep beraber gerçekleştirmemiz gerektiğini kesinlikle unutmamalıyız. Gençlerimizin geleceği için çok verimli olacağını düşündüğüm bu güzel projelerde emeği olan tüm paydaşlara öncelikle gençlerimiz adına teşekkür ediyor, yine gençlerimiz ve ülkemiz adına hayırlı olmasını diliyorum.”
TTSO’YU ZİYARET ETTİLER
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Doç. Dr. Ömer Faruk Cantekin, Daire Başkanı Osman Murat Çetin, açılış toplantısının ardından Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. TTSO Başkanı Erkut Çelebi, geleceğe dönük iş birliği olanakları hakkında görüş alışverişinde bulunduğu Cantekin ve Çetin’e ziyaretin anısına plaket takdim etti.
120 GENÇ EĞİTİM ALACAK
Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı aracılığıyla finanse edilen, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TTSO) yürütücüsü olduğu ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) proje ortaklığıyla uygulamaya başlanan “Let’s Neet Up” projesi kapsamında 15-29 yaş arasında olup ne eğitimde ne istihdamda olan ve en az yüzde 50’si kadınlardan oluşan 120 gence ücretsiz mesleki eğitimlerle nitelik kazandırılacaktır.
Proje kapsamında Ön Büro Personeli, Satış Elemanı, Ön Muhasebe, Kat Hizmetleri Görevlisi ve Dış Ticaret Uzmanı alanlarında 120 gence eğitim verilecektir.
Turizm alanında eğitim alan kursiyerler, eğitim süreçleri içinde sektörde staj yapma şansına sahip olacaktır. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş kuruluşların yapacağı sınavlar ile başarı sağlayan kursiyerler 5 yıl geçerlilik süresi olan Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanacaklar. İŞKUR ile Bireysel Eylem Planı (BEP) sürecinde, NEET’lere özgeçmiş hazırlama, mülakat teknikleri ve simülasyonları ile iş arama becerilerini artırıcı bilgiler ve eğitimler verilecektir.
Projenin sürdürülebilirliğini sağlamak adına bir Mesleki Yeterlilik Akademisi kurulacaktır. Bu Akademi, Türkiye genelindeki NEET’lerin mesleki yeterlilik gereksinimlerine ilişkin çeşitli programlara ve eğitim kurslarına zaman ve mekândan bağımsız olarak erişebilecekleri bir çevrimiçi öğrenme platformu olarak tasarlanacaktır. İŞKUR kaydı olan NEET’ler bu kapsamlı platformdan ücretsiz bir şekilde faydalanabileceklerdir.
TTSO’nun 120 genci meslek sahibi yapacak projesinin açılış töreni gerçekleştirildi
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.
Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.
1
Vali Aziz Yıldırım, Trabzon Havalimanında İncelemelerde...
2
Vali Aziz Yıldırım ‘KKTC’nin Dünü ve Bugünü’...
3
Vali Yıldırım İletişim Başkanlığı bölge...
4
Düzköy’de trafik kazası 2 yaralı.
5
Ak parti gençlik kolları ortahisar ilçe başkanlığına...
6
TRAVELEXPO ANKARA TURİZM FUARINDA BÜYÜKŞEHİR’İN...
7
TRABZON’UN SORUNLARINI GÖRMEZDEN GELMEYİN
8
Vali Aziz Yıldırım,Trabzonspor Müzesi Binası...
9
Trabzon’da Mesleki Yeterlilik Akademisi (LETS'S...
10
Vali Aziz Yıldırım, Trabzon Şehit Meriç Alemdar...
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
GÜNEŞ
ÖĞLE
İKİNDİ
AKŞAM
YATSI