Trabzon’un düşman işgalinden kurtuluşunun 106. yıl dönümü dolayısıyla Trabzon Üniversitesi tarafından panel düzenlendi.
Trabzon Üniversitesi Mahmut Goloğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen “106. Yıl Dönümünde Rus İşgalinden Kurtuluşa Trabzon” konulu panele; Vali Aziz Yıldırım, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem, Akçaabat Kaymakamı Yusuf Cankatar, İletişim Başkanlığı Trabzon Bölge Müdürü Murat Güler, Rektör Yardımcıları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Paneldeki konuşmasında Vali Yıldırım, “Fatih Sultan Mehmet Han’ın 1461’de İstanbul’u fethedip Bizans İmparatorluğu’na son vermesinin ardından güçlü bir ticaret ve kültür merkezi haline gelen, Millî Mücadele Dönemi’nde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün övgü dolu sözlerine mazhar olan Trabzon’umuzun, 24 Şubat 1918’de işgal kuvvetlerini topraklarından temizlemesinin bu yıl 106. yıl dönümünü idrak ediyoruz.
Milletimiz, Birinci Dünya Savaşı’nda birçok cephede savaş vermek durumunda kalmıştı. Emperyal güçler tüm yurdumuzu işgal harekâtına giriştiler. Savaşın en çok etkilediği şehirlerden birisi de Trabzon oldu. Rus orduları ve Rus donanması 1914 yılında Trabzon’a karadan ve denizden yoğun saldırılarda bulundu. Büyük bir direniş göstermesine rağmen yöre halkının geri çekilmek zorunda kalması ve içerideki azınlıkların bir kısmının da düşmana destek sağlaması sonucunda şehri Ruslar işgal etmiş, iki yıla yakın bir süre Trabzon halkı esaret ve muhaceret günleri yaşamıştı.
Hem karşılaştıkları muhteşem direniş hem de kendi ülkelerindeki kargaşa sebebiyle 1917'de geri çekilmek zorunda kalan Ruslarla, 18 Aralık 1917'de Erzincan Antlaşması yapıldı. Ermeniler bu antlaşmaya uymayıp, Türkler aleyhinde katliamlara girişince, Ordu Komutanı Vehip Paşa'ya ileri harekât emri verildi. 11 Şubat 1918'de genel hareket emrini alan ordumuz, bir koldan Kafkasya üzerine ilerlerken, diğer koldan Trabzonlu Albay Hamdi Bey (Pirselimoğlu) komutasındaki 37. Tümen; Giresun'dan 123. alay ile takviye edilerek Trabzon üzerine yola çıktı. Bölgedeki çeteleri de temizleyerek ilerleyen birliklerimiz 14 Şubat 1918'de Vakfıkebir'i, 17 Şubat 1918'de Akçaabat'ı geri aldı. Birkaç gün içinde çevreyi düşmanlardan temizleyen birliklerimiz 24 Şubat 1918 tarihinde Trabzon'a girdi ve asıl sahipleri şehri geri almış oldu” dedi.
Trabzon Üniversitemizde gerçekleştirilen "106. Yıl Dönümünde Rus İşgalinden Kurtuluşa Trabzon" Konulu Panel programının işgal yıllarını ve o yıllarda milletimizin yaşadığı sıkıntıları daha derinlemesine anlamamıza vesile olacağını söyleyen Vali Yıldırım, panellin özellikle gençlerimizin, ülkemizin hangi badirelerden geçerek bu günlere geldiğini kavramaları açısından da aydınlatıcı olacağını sözlerine ekledi.
Konuşmasının sonunda şehrimizin düşman işgalinden temizlenmesinin 106. yıl dönümünde, canları pahasına topraklarını savunan aziz şehitlerimize ve sonradan ebediyete irtihal eden gazilerimize Yüce Allah’tan rahmet dileyerek, programda emeği geçen herkese teşekkür etti.
Protokol konuşmalarının ardından program panelistlerin anlatımları ile sona erdi.