Vali Aziz Yıldırım, KTÜ’nün "6 Şubat: Neler Öğrendik" Paneli'ne Katıldı

Vali Aziz Yıldırım, KTÜ’nün "6 Şubat: Neler Öğrendik" Paneli'ne Katıldı

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımız felaketin seneidevriyesinde çeşitli etkinliklerle anılıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi Osman Turan Kongre Merkezi’nde panel düzenledi.

"6 Şubat: Neler Öğrendik" adlı panele Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, İl Protokolü, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Program öncesinde Hatay-Antakya koruma amaçlı imar planı proje sergisi gezilirken İHH AFAD vb. gibi arama-kurtarma ekiplerinin stantları ziyaret edildi.

Programda bir konuşma yapan Vali Yıldırım, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan depremde çok sayıda insanımızı kaybettiğimizi hatırlatarak “Binlerce insanın hayatını kaybetmesi, binlercesinin sakat kalması ve bu durumun yıllara yayılacak olan psikolojik, sosyolojik ve ekonomik boyutlu etkisi önümüzdeki dönemde toplumda daha çok hissedilecektir. Bu yıkıcı depremler bizleri devlet ve toplum olarak afetler konusunda her an hazırlıklı olmamız gerçeğiyle bir kez daha yüz yüze getirmiştir.” dedi.

11 ilde ağır bir yıkıma, on binlerce can kaybına neden olan depremlerin afet yönetiminin önemini bir kere daha ortaya koyduğunu ifade eden Vali Yıldırım sözlerini şöyle tamamladı, “Yaşadığımız büyük felaket devlet ve millet olarak büyük bir fedakarlık ortaya koymamıza rağmen doğal afet öncesi ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda hâlâ bazı eksikliklerimiz olduğunu, muhtemel afetler konusunda sürekli bir teyakkuz halinde olmamız gerektiğini bizlere bir kez daha göstermiştir.

Deprem ve afet kuşağında bulunan ülkemizde; afet bölgesi için büyük önem taşıyan haberleşme ve ulaşımla ilgili sorunların çözümü, merkezi yönetim ve deprem bölgesindeki yerel yönetimler arasında sağlıklı iletişim, altın saatler olarak bilinen ve depremde zarar gören insanların kurtarılması için yaşamsal önem taşıyan ilk saatlerin sağlıklı değerlendirilmesi, yardım için bölgeye ulaşmaya çalışan profesyonel arama kurtarma faaliyetlerinin koordinesi, bölgedeki öncelikli ihtiyaçların belirlenmesi ve bölgeye nakli, her yerden deprem bölgesine akın eden gönüllüler, iş makineleri ve ekipmanın organizesi, yetkili birimler arasında eşgüdüm ve ekip çalışması tecrübesinin geliştirilmesi gibi çok yönlü çalışmaları içeren afet yönetimi konusunda kendimizi sürekli yenilememiz ve geliştirmemiz gerekiyor.

Bugün Karadeniz Teknik Üniversitemizde düzenlenen "6 Şubat: Neler Öğrendik" Paneli genel olarak afetler, özel olarak depremler konusunda çok önemli tespit ve çözüm önerilerini bizlere sunacaktır. Bu tespit ve çözüm önerileri inanıyorum ki bizlere afet yönetimi konusunda rehber olacak, ışık tutacaktır.

Bu vesileyle Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı Hocamıza, kıymetli panelistlerimize ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Miraç Kandili'ni idrak etmekte olduğumuz bu kıymetli zaman dilimi hürmetine depremde vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Yüce Allah’ın ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı afetlerden muhafaza etmesini niyaz ediyorum.”

Prof. Dr. Dilek Beyazlı’nın moderatörlüğündeki programda Öğretim Üyesi Mimar Ayhan Karadayı, Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Özgenç Akın, İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, Şehir Plancısı Berna Kara ve AFAD İl Müdürü Ömer Kıratlı tarafından sunum yapıldı.

Arif Arslan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER