Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, 2023 Yılı Asayiş Değerlendirme Toplantısı yaptı. Valilikte gerçekleştirilen toplantıda İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem, İl Emniyet Müdürü Murat Esertürk, Sahil Güvenlik Doğu Karadeniz Grup Komutanı SG Binbaşı Aytaç Bayırlı hazır bulundu.
2023 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Vali Yıldırım, “Bir il ne kadar güvenliyse vatandaşlar o kadar huzur içinde yaşar. Trabzon huzurlu bir şehir. Bunda Trabzon’umuzda yaşayan insanlarımızın payı büyüktür. Asayiş anlamında kamu görevi yapan arkadaşlarımızın da çalışmaları küçümsenmeyecek orandadır” dedi.
2023 yılı içerisinde toplamda 28 bin olayın meydana geldiğini söyleyen Yıldırım, “2023 yılında 28 bin civarında olay meydana geldi. Bunların içinde asayiş, trafik, siber suçlar, narkotik suçlar, kaçakçılık suçları, güvenlik şubeyi ilgilendiren suçlar, göçmen kaçakçılığı ve terör operasyonları var. Polis ve jandarmamız birlikte çalışıyor. Sahil güvenlik komutanlığımız da bu çalışmalara katılmakta” dedi.
Trafik olaylarına da değinen Vali Yıldırım, “İlimizde bir yıl içinde toplam 4 bin 350 trafik kazası meydana geldi. Arzu ediyoruz ki bu kadar da olmasın. Öte yandan bin 434 narkotik olay meydana gelmiştir. Uyuşturucuyla mücadele kararlılıkla sürüyor. Bunları üreten, satan, kullananlarla mücadele ediyoruz.
Yine ilimizde siber suçlar konusunda çalışmalar var. Bin 300 siber olay meydana geldi. Bunların çoğunu telefon dolandırıcılığı teşkil ediyor. Vatandaşlarımız bu konuda duyarlı olsun. Vatandaşlarımıza sizler aracılığıyla bir kez daha söylüyoruz ki bu tür telefonlara kesinlikle inanmasın. Hiçbir devlet kurumu telefonla bir şey istemez. Bir şey varsa savcılıktan gelir, doğrudan doğruya yazıyla bildirilir. Emniyet gelir kendilerine söyler. Ondan sonra kurumlara götürürler. Vatandaşımızın bu tür şeylere inanmaması önemlidir” şeklinde konuştu.
Trabzon’da 2023 yılı içinde toplam 28 bin kişiye operasyon yapıldığına dikkati çeken Vali Yıldırım, “Yapılan bu operasyonlarda 19 bin şahıs yakalanırken, bunların 470’i tutuklandı. Farklı illerden aranan 3 bin 880 kişi yakalandı. Bin 720 tanesi tamamen hapis cezası almış kişiler bunlar doğrudan cezaevine gönderildi. 2 bin 153’ü sadece ifadeye yönelik yakalamadır. Bunlardan en çok hırsızlık, dolandırıcılık, yağma, ruhsatsız silah taşıma, öldürme suçları, terör, narkotik suçları var.” diye konuştu.
Aile içi ve kadına yönelik şiddete değinen Vali Yıldırım, “Aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddetle mücadelemiz kararlıkla sürüyor. 2023 yılında ne yazık ki, 2 tane kadın cinayeti oldu. Hiç olmamasını isterdik ama oluyor maalesef. 3 bin 600 kişiye yönelik önleyici tedbir aldık. Riskli görülen kişiler bunlar. Burada 6 tane elektronik kelepçe var. Bunun yanında yine 2023 yılında 22 kişi intihar etti. 14 tane de cinayet olayı var. Tabu bu rakamlar hiç olmasın istiyoruz.”
Kaçak göçmen olayına da değinen Vali Yıldırım, “İlimizde bir yıl içinde 225 kaçak göçmen yakalandı. Bunlarla beraber 23 tane de organizatör yakalandı. Bu organizatörlerin 6 tanesi tutuklandı. 3 tanesini de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Diğerleri de ifadeleri alınmak suretiyle serbest bırakıldı.
Trabzon’umuzda bir yılda 511 adet ruhsatsız silah yakalandı. Bunlar; yapılan kontrollerde, yol aramalarında ele geçirilen silahlardır.
Kaçakçılıkla mücadele konularında çalışmalar kararlılıkla sürüyor. Sigara, makaran ona dair yakalamalarımız var. Makaron, puro, sahte dolar, elektronik sigara pek çok kaçak malzeme güvenlik güçlerimizin yaptığı çalışmalarla ele geçirildi. 13 kilo skunk ele geçirildi. 8 bin sentetik hap, 6 kilo kadar metamfetamin,108 gram eroin, 62 kilo esrar ele geçirildi. Keşke hiç olmasın ama maalesef oluyor. Narkotik malzemenin gramıyla bile mücadele ediyoruz. Bazen bakıyorsunuz 0,5 gram yakalanıyor. Toplamında bu kadar var. Trabzon’umuz bu anlamda temiz ancak arzu ediyoruz ki hiç olmasın. Uyuşturucu gerçekten çok büyük risk. Az miktar denilmesin, biz hepsiyle mücadele ediyoruz” dedi.
Vakfıkebir ve Of’ta Narkotik Büro Amirlikleri kurulduğunu da söyleyen Vali Yıldırım, “Bunları kurmamızın amacı uyuşturucu ve türevleriyle daha iyi ve etkin mücadele edelim” dedi.
“Trafik muayenelerimiz, kontrollerimiz, yol güvenliği sağlanması açısından her zaman büyük önem arz ediyor.” Diyen Vali Yıldırım sözlerini şöyle tamamladı: “İlimizde 2023 yılı içinde toplam 134 bin araca ceza kesildi. Çok da övünülecek bir şey değil keşke hiç ceza yazılmasa. Cezaların birçoğu; duraklama ve park ihlalinden, radara girme, muayenesini geçirme, işaretlemelere uymama, kırmızı ışığa dikkat etmeme, abartı egzoz gibi trafik ihlallerinden kaynaklanıyor. Vatandaşlarımızdan özellikle şunu istiyoruz. Her gün ehliyet sınavına girer gibi trafikte araç kullanalım. Çocuklarımıza trafik eğitimi veriliyor. 16 bin öğrenciye trafik eğitimi verildi.
Yorgun mermi konusu da maalesef üzücü bir durum. Havaya çok silah sıkılıyor, boşa çok silah sıkılıyor. Biz bunları gördüğümüzde eriştiğinizde incelemelerini yapıp adli makamlara bildiriyoruz. Bu konuda emniyetimizin, jandarmamızın en küçük toleransı yoktur. Vatandaşımızın bu konuda bilinçli olması lazım. Boş alana diye düşündükleri mermiler yere düşüyor. Bunlar canlının üzerin düşmesi mümkün. Bu yüzden asla havaya mermi sıkmayalım. Bir yıl içinde 35 yorgun mermi olayı meydana geldi ve bunlardan dolayı 12 vatandaşımız yaralandı, 15 kişi hakkında işlem yapıldı.
İnsanlar fındık bahçesinde çalışıyorken bir bakıyorsunuz vuruluyor. Araçlara, evlere, camlara isabet eden mermiler var. Bunlar büyük risk taşıyor. O yüzden hiç kimse boşluğa da havaya sıkmasın. Bayramda seviyoruz, havaya silah sıkıyorlar. Düğünde bakıyorsunuz havaya silah sıkıyorlar. Bu konuda arkadaşlarımızın geliştirdiği proje var. Bu projenin sloganı “Mutluluğa kurşun sıkmayalım” bu çok önemli proje ve slogan. Aynen tekrar ediyoruz.
Yine 6 Şubat Depreminde 2 bin 803 emniyet ve jandarma personelimiz deprem bölgesinde görev aldılar. Toplamda 908 gün arkadaşlarımız orada kaldılar.
Ayrıca Turizm Trabzon için olmazsa olmazlardan. Turistlerin güvenli olarak burada kalmaları için bir takım faaliyetlerimiz var.
Eylül ayında Turizm Polisi oluşturuldu. O günden bu yana Turizm Polisi, şube müdürlüğümüzün emri altında devam ediyor. İletişim kartları düzenlendi. Katların bir tarafında dil bilen polis memurları, bir tarafından da dil bilen jandarma personelinin telefonu var. Bunlar personelimize de dağıtıldı.
Yine binalarımızda daha iyi hizmet vermek için bazılarını yenileme ve yeniden yapma durumundayız. İlçe Emniyet Müdürlüğümüz yapılıyor. 2025’in 5. Ayında orayı hizmete açacağız. Araklı’da Eğitim Merkezimiz var. Kaba inşaatı bitti. İnce işlerine girildi. 2025’in 5. Ayında bitmesini öngörüyoruz. Çarşıbaşı’nda ilçe emniyet müdürlüğü binamız bu yılın yaz aylarında bitmesini bekliyoruz. Akçaabat İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nün hizmet binasının yeni ihalesi yapıldı. 540 gün süre verildi. 600 güne kadar uzayabilir. Yer teslimleri yapılıyor. Akçaabat’ta Polis Merkezi yapıyoruz. Orada da 2025’in sonlarına doğru bitmesi planlanıyor. Jandarma Komutanlığımızın lojmanları var. O da 2025’in sonlarına doğru bitecek. Tonya Erikbeli’nde güzel bir jandarma binası yaptık. O bölgede hareketliliği kontrol altına alacak binamız oldu. Oraya da nasip olursa bu yıl içinde taşınacağız.
Özetle Trabzon’umuzu daha huzurlu ve güvenli kılmak için hep birlikte gayret ediyoruz.”