Yılmaz Fındık’ta Tüccarın dediği oldu.

Yılmaz Fındık’ta Tüccarın dediği oldu.

TMO’nun açıkladığı fındık alım fiyatı da 130TL olarak ilan edildi. Peki piyasada alım fiyatı nasıl seyrediyor diye bakınca, Akçakoca’dan Trabzon’a 106-112 TL/kg olarak görülmektedir. En önemlisi en büyük fındık alıcısı/tüccarı İtalyan firması ise 120TL/kg fiyat verdiğini açıkladı. Yine 6.8.2024 bugün piyasada sezonun ilk fındık alımı Ordu da 115TL/kg olarak gerçekleşmiştir. Bunu gören fındık üreticileri ve vatandaşlar, bu yıl da “fındıkta yine tüccarın dediği olacak” gerçeği ile bir kez daha yüzleşmiş oluyor. BU ARADA FİSKOBİRLİK BAŞKANI DA TMO’NUN FİYATINI BEĞENDİĞİNİ VE FİSKOBİRLİK ALIM FİYATINI 112-120 TL OLARAK AÇIKLAMIŞTIR. FİSKOBİRLİKBİLE ÜRETİCİNİN YANINDA OLMAMIŞ, BİRBAŞINA BIRAKMIŞTIR.

Dünyanın en büyük fındık üreticisi ve satıcısı olan ülkemizde fındıktaki hal eski tas eski hamam devam ediyor, YİNE ÜRETİCİNİN VE ÜLKEMİZİN KAYBEDECEĞİ görülmektedir. Yıllardır olduğu gibi fındık ürünü ve üreticisinin dayanağı olan FİSKOBİRLİK, üreticiden yana bu yıl da sahnede yok. Özellikle 2004 yılından beri yavaş yavaş eritilen FİSKOBİRLİK’in etkisi kalmamış ve hatta bulunduğu taraf bile değişmiş, yalnızca kağıt üzerinde, seyirci durumuna düşürülmüştür. Budurumun mimarı, hükümetin izlediği fındık politikaları ve fındık üreticileri ile özellikle de Fiskobirlik ortaklarıdır. Fındığın ve üreticisinin en önemli dayanağı, dayanışması olan Fiskobirlik Kooperatifleri hiç noktasına getirilmiş, SİYASETİN VE ÜSTELİK DE İKTİDAR siyasetinin bir kolu haline gelmiş durumdadır. Zira Fiskobirlik Başkanı aynı zamanda Sakarya milletvekili olduğunu hatırlamakta fayda var. Fındık üreticisinin hali işte böyle. Bu şartlar altında bu yıl fındık işinin karlısı ve zararlısı kim olacak şimdiden belli gibi. Ülkemiz ve fındık üreticileri bir kez daha zararlı çıkacak, en büyük alıcı İtalyan firma/tüccarlar ile fındığı sanayide kullanan ve tüketen başta Avrupalılar olmak üzere yabancılar kazanacaktır. Üretici boynu bükük bakacak, patronlardan medet umacak, insaf bekleyecektir. 

Umarım eski yıllardan daha merhametli olurlar da ülkemizin ve üreticinin fındığı maliyetin altında elinden alınarak; üreticinin elindeki ekmeğine, suyuna kast edilmez. Ne alaka mı diyeceksiniz? Örneğin bir yıl önce üretici bir ekmek, bir litre benzin, bir top kâğıt, bir telefon vb almak için ne kadar fındık satıyordu? Yine fındığın mağlubiyetini seyretmekle yetinen Fiskobirlik’i kapatacak mısınız, işletecek misiniz? Varın hesabınızı yapın da akledin ve gelecekte kendi fındığınızın, kendi hayatınızın kararını verebilmeniz için nasıl ve neyi yapacağınızı düşünüp kararlaştırın. Yoksa yılladır olduğu gibi üretici kendi azim ve kararı ile değil, ne idüğü belirsiz güçlerin elinde kalmaya, sürünmeye mahkûm olur.

ÇÖZÜM OLARAK;

-Birincisi, üreticinin mağduriyetini azaltabilmesi için bu yıl yapabileceği, fındığını satarken acele etmemek, ihtiyacına göre ve fiyatları izleyerek satış yapmaktır.

-İkincisi, gelecekte ve uzun vadede ise fındık üreticilerinin kendi kurumu olan FİSKOBİRLİK’e sahip çıkmak, fındık ve üreticisinin hesabına göre yönetecekleri bu kurumun başına getirmektir. Devleti yönetenlerden de fındık ve ülke çıkarına uygun politika uygulamalarını gür bir sesle, oyunu verirken talep etmektir. Bunu yapacak siyasetçileriseçmektir.

PEKİ BUNLAR MÜMKÜN MÜ? TABİİ Kİ MÜMKÜN: TÜM VATANSEVERLERİ, ÜRETİCİLERİ ELBİRLİĞİNE BEKLEYEN KUTLU PARTİ DE BULUŞMAK VE ELBİRLİĞİ YAPMAK.GÜVENİLMEZ, İKİ YÜZLÜ SİYASETTEN KORUNMAK İÇİN DE KALIPLAŞMIŞ SİYASET ANLAYIŞINI TERK EDİP SÖZÜNÜN ERİ, MİLLETE HİZMETİ ESAS ALACAK DÜRÜST SİYESETÇİLERİ TAKİP ETMEK VE SÖZÜNDE DURMAYANI DEĞİŞTİRMEK, LİYAKATLİ VE DÜRÜSTE YETKİ VERMEKTİR.

Arif Arslan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER