Zorlu, Büyükşehir Belediye Meclisinde sanayi sitelerinin durumunu sordu

Zorlu, Büyükşehir Belediye Meclisinde sanayi sitelerinin durumunu sordu

Zorlu, Büyükşehir Belediye Meclisinde sanayi sitelerinin durumunu sordu
Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Cüneyt Zorlu, Değirmendere’de bulunan 5 sanayi sitesinin taşınması sürecinin, ortak akılla yürütülmesi gerektiğini söyledi.
Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi haziran ayının ilk toplantısı, Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç yönetiminde gerçekleştirildi. Meclis gündemine geçilmeden söz alan Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı ve Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Cüneyt Zorlu, Değirmendere’deki 5 adet küçük sanayi sitesinin taşınmasıyla ilgili güncel gelişmeleri sordu.  
Sanayi sitelerinin sağlıklı bir ortamda hizmet veremediğini ve taşınması konusunda herkesin hemfikir olduğunu belirten Zorlu, şöyle konuştu: “Ortahisar ilçemizde bilindiği gibi 5 küçük sanayi sitemiz var. Buralarda hem hizmet veren, hem de hizmet alanların sağlıklı bir hizmet yaptıklarını düşünemiyoruz. Biliyorsunuz, sanayi sitelerinin Düzyurt, Gölçayır, Çukurçayır ve Kutlugün arasında bulunan 400 dönümlük bir araziye taşınması söz konusu. Sanayi sitelerimizin durumu ortada. Araçlar sığmıyor, zaten içindeki depolama alanları yetersiz. Eski araçlar ve makineler orada duruyor, hijyenik değil, hizmet alamıyorlar. Bu konuda yaşanmış bir geçmişimiz var. Bildiğiniz gibi şehrimizin içinde bulunduğu, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Artvin illerimizi kapsayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylı 1/100000 ölçekli çevre düzeni planı var. Hâlâ yürürlükte bulunuyor. Buna bağlı her ölçekteki imar planlarının 1/100000 ölçekli plana uygun olmak zorundadır. Hatırladığınız üzere Sayın Gümrükçüoğlu döneminde Kanuni Bulvarı’nın güzergâhına bağlı olarak bakanlık olarak çevre düzeni planında yaklaşık 385 hektar alanda değişiklik yapılmıştır. 1/100000’e ilave edilen birinci değişiklik buydu. Bu çevre planına göre aynı bölgede 1/5000 ve 1/1000 imar planları yapıldı. Daha sonraki itirazlar ve 18. madde uygulamaları neticesinde Büyükşehir Belediyemiz o planlarını düşürmek zorunda kaldı. Düzyurt’taki alana 400 hektar daha ilave edildi. Sonuçta bakanlık çevre düzeni planında değişiklik yaptı ve bu ikinci değişiklik oldu. Bu son düzenleyeme bağlı olarak Trabzon Büyükşehir Belediyesi kendi 1/25000, 1/5000 ve 1/1000’lik planlarında düzeltmeler yaptı. Ayrıca bunlar yapılırken küçük sanayi alanlarını da bu planlara ekledi. Şehir Plancıları Odası itiraz etti, daha sonra Danıştay’a gitti ve plan değişikliği Danıştay kararıyla iptal oldu. Danıştay her iki davada da Düzyurt bölgesinin sanayi alanlarının dayanağı olan imar uygulama planlarını ve çevre düzenlemeleriyle ilgili değişiklikleri iptal etti. Anayasa gibi üst bir plan olan bu planın iptal edilmesi bu planın altında olan alt kademedeki planların da iptal olmasını gerektirirdi. Danıştay kararına göre 1/5000 ve 1/25000 ölçekli nazım imar uygulama planları da iptal edilmesi gerekiyordu. Bu imar planları ve sanayi planının bu haliyle geçersiz olması gerekiyor. Danıştay kararları kesinleşmiştir.” 
“SANAYİ SİTELERİNİN TAŞINMASI SÜRECİNDE ORTAK AKLIN DEVREYE SOKULMASI LAZIM”
“Değirmendere’deki sanayi alanları taşınmalıdır, taşınması lazım. Bu konuda herkes hemfikir. Ama nereye taşınmalıdır, boşalttıkları yerler nasıl kullanılmalıdır? Bu konu açıklamaya muhtaçtır, sağlıklı bir çalışma yapılmalıdır. Öyle ‘Değirmendere’den kaldırdım Düzyurt’a kurdum’ denmemesi gerekiyor. Bütün paydaşların görüşü alınmalı ve karar verilmelidir. Yer belirleme çalışması sağlıklı yapılmalı, seçilecek yerin ulaşımı ve Trabzon merkeze yakınlığı gibi kriterler gözetilmeli. Hatta işyerleri çalışanlarıyla anket yapılmalı ve onların da görüşleri değerlendirilmeli. Bu konuda Düzyurt köylülerinin bir hak kaybına uğramaması gerekiyor. Gölçayır, Kutlugün, Düzyurt mahalleleri bu konuda ne düşünüyor iyice tespit etmemiz gerekiyor sayın Başkanım. Bu konuda sizin duyarlı olduğunuzu biliyorum ve daha önce nasıl çalıştığınızı biliyorum. Hak sahipleri de bu işin içinde olmalı. Bilgi kirliliği var, insanlar hak kaybına uğrayacağını düşünüyor. Kendileriyle bu konuların istişare edilmesini istiyorlar. Son olarak belirtiyorum ki, küçük sanayi sitelerinin daha modern ve hijyenik hale getirilmesi gerekiyor, bunu herkes kabul ediyor. Burada ortak aklı devreye sokmamız gerekiyor. Gelişmeler nedir, bu konuda meclisimizi bilgilendirirseniz sevinirim.”
GENÇ: “SANAYİ SİTELERİNİN TAŞINMASIYLA İLGİLİ İLETİŞİM HALİNDE OLALIM”
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Zorlu’nun açıklamaları ve sorularıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: 
“Küçük sanayi siteleri konusunda hemfikiriz. Şehrin merkezinde kaldılar, 5 sanayi sitesi ve 1728 bağımsız bölümümüzün taşınması konusu bütünşehir olarak önceliklerimiz arasındadır. Hem yargısal süreç hem de planlama süreci itibariyle meclisimize de geldiğini ifade ettiniz. Düzyurt’umuzdan gelen vatandaşlarımıza da hoş geldiniz diyorum. Hem hukuki süreç, hem imar süreci ile ilgili Mustafa Yaylalı konuya vâkıf. İmar Daire Başkanımız da burada. Hem Ortahisar Belediyemiz hem Büyükşehir Belediyemiz, süreç ile ilgili ne yapmak istiyoruz, nasıl yapmak istiyoruz, karşılıklı iletişim içinde olalım. Ama aynı fikirdeyiz. Sanayi sitelerini buralardan taşımamız lazım. Yapıldığı zaman kenardaydı şimdi şehir merkezinde kaldılar. Arkadaşlarımıza, şu an itibariyle gelinen noktayı, yargısal durumu, imar durumu ile ilgili bilgilendirme yapalım.”

Arif Arslan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER