Fındık'ta Gelinen Son Nokta

Fındık'ta Gelinen Son Nokta

FINDIK ÜRETİCİSİNİN ADI VAR! / FINDIKTA TÜCCARIN DEDİĞİ OLDU

İlgili kurum yetkililerinin katılımı ile 2024 yılında fındığın kilogram üretici maliyetinin 120 TL olduğu hesaplanmıştır.

Mevsim başında Hükümetce/TMO tarafından iyi randıman fındık fiyatı 130TL/kg olarak ilan edilip alıma başlanmştı. Gelinen  noktada fındık fiyatı geriledi ve maliyeti altına düştü. Üstelik randıman kaybı ve benzeri nedenlerle üreticinin ortalama olarak fındığının kg mından 80 TL elde edebildiği görülmektedir.  Bu hal üreticinin taşıyabileceği bir durum değildir. Bu gidişle başka tarım ürünlerinde olduğu gibi üretici fındık bahçesine küsecek ve uzaklaşacaktır.

Piyasada alım fiyatı nasıl seyrediyor diye bakınca, Akçakoca’dan Trabzon’a 105-112 TL/kg olarak görülmektedir. Bunu gören fındık üreticileri ve vatandaşlar, “fındıkta yine tüccarın dediği oldu” gerçeği ile bir kez daha yüzleşmiş oluyor. BU ARADA FİSKOBİRLİK YILLARDIR OLDUĞU GİBİ FINDIK ÜRETİCİSİ VE ORTAKLARINI BİRBAŞINA BIRAKMIŞTIR.

Dünyanın en büyük fındık üreticisi ve satıcısı olan ülkemizde fındık meselesi, eski tas eski hamam devam ediyor, YİNE ÜRETİCİNİN VE ÜLKEMİZİN KAYBEDECEĞİ görülmektedir. 2004 yılından beri yavaş yavaş eritilen FİSKOBİRLİK’in etkisi kalmamış ve hatta bulunduğu taraf bile değişmiş, seyirci durumuna düşürülmüştür. Bu durumun mimarı, hükümetin izlediği fındık politikaları ve fındık üreticileri ile özellikle de Fiskobirlik ortaklarıdır. Fiskobirlik Kooperatifleri SİYASETİN VE ÜSTELİK DE İKTİDAR siyasetinin bir kolu haline gelmiş durumdadır. Fiskobirlik Başkanının aynı zamanda Sakarya milletvekili olduğunu şartları altında bu yıl fındık işinin karlısı ve zararlısı kim olacak şimdiden belli gibi. Ülkemiz ve fındık üreticileri bir kez daha kaybedecek, en büyük alıcı firmalar/tüccarlar ile fındığı sanayide kullanan ve tüketen Avrupalılar olmak üzere yabancılar kazanacaktır. Üretici boynu bükük bakacak, patronlardan medet umacak, insaf bekleyecektir.

Açıkça görüldü ki, ülkemizin ve üreticinin fındığının maliyeti altında elinden alınacaktır. Fındık üreticisi eline geçen paranın satınalma gücü bakımından değerlendirildiğinde bir yıl önce bir ekmek, bir litre benzin, bir top kâğıt, bir telefon vb almak için ne kadar fındık satıyordu? Varın hesabınızı herkes kendisi yapın da gelinen yeri anlasın. Başta ortakları ve fındık üreticileri, Fındığın mağlubiyetini seyretmekle yetinen Fiskobirlik’i kapatacak mı, işletecek mi? Kararını versin.

ÇÖZÜM OLARAK;

-Birincisi, üreticinin kaybını azaltabilmesi için bu yıl yapabileceği, fındığını satarken acele etmemek, ihtiyacına göre ve fiyatları izleyerek satış yapmaktır.

-İkincisi, gelecekte ve uzun vadede ise fındık üreticilerinin kendi kurumu olan FİSKOBİRLİK’e sahip çıkmak, fındık ve üreticisinin hesabına göre yönetecekleri bu kurumun başına getirmektir. Devleti yönetenlerden de fındık ve ülke çıkarına uygun politika uygulamalarını gür bir sesle, oyunu verirken talep etmektir. Bunu yapacak siyasetçileri seçmektir.

PEKİ BUNLAR MÜMKÜN MÜ? TABİİ Kİ MÜMKÜN: TÜM VATANSEVERLERİ, ÜRETİCİLERİ ELBİRLİĞİNE BEKLEYEN KUTLU PARTİ DE BULUŞMAK VE ELBİRLİĞİ YAPMAK. GÜVENİLMEZ, İKİ YÜZLÜ SİYASETTEN KORUNMAK İÇİN DE, KALIPLAŞMIŞ SİYASET ANLAYIŞINI TERK EDİP SÖZÜNÜN ERİ, MİLLETE HİZMETİ ESAS ALACAK DÜRÜST SİYESETÇİLERİ TAKİP ETMEK VE SÖZÜNDE DURMAYANI DEĞİŞTİRMEK, LİYAKATE VE DÜRÜSTE YETKİ VERMEKTİR.

Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2024, 16:54

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER