Suiçmez, yaptığı açıklamada, "Üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin Bakanlıkça kiraya verilmesine yönelik usul ve esasları belirleyen 'İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik' 32640 sayılı ve 22 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Türkiye’de hiçbir şey tesadüf değildir! Üretim maliyetlerinin altında ezilen ve emeğinin karşılığını alamayan çiftçinin çığlıklarının ve tepkisinin yükseldiği bir süreçte, bu yönetmelik çiftçiye gözdağı vermek için yayınlanmıştır," ifadelerini kullandı.
Yönetmeliğin dayanağının 3 Temmuz 2005 tarihli ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve bu kanunun 8/K maddesi olduğunu belirten Suiçmez, iktidarın 2005 yılından bu yana tarım politikalarını çiftçi aleyhine şekillendirdiğini söyledi. Suiçmez, "İktidar, 2005 yılında çıkardığı kanundan sonra topraklarımızı koruyacağına; tarım arazilerini ve ormanları imara açmış, tarım politikasını çiftçi-üretici aleyhine şekillendirmeye hızla devam etmiş, ülkemizin meralarını ve yaylalarını maden şirketlerine vermiştir," dedi.
Tarımı ve üretimi desteklemek yerine, çiftçilere yeterli desteği sağlamayan iktidarın, artan pahalılık ve enflasyona karşı çiftçileri korumak yerine, üretim girdileri karşısında yeterli taban fiyat vermeyerek çiftçilerin üretmemesinin ve tarlalarını ekmemesinin zeminini hazırladığını belirten Suiçmez, “Türkiye’de hiçbir şey tesadüf değildir!” dedi.
Suiçmez, "İzlediği yanlış tarım politikasıyla tarımı bitiren iktidar, şimdi de mülkiyet hakkını hiçe sayarak vatandaşın rızası dışında tarım arazilerini kiraya vermek üzere harekete geçmiştir. Bu durum, iktidarın tarım arazilerini vatandaşın kullanımından çıkarıp şirketlerin kullanımına sunulması için bilinçli bir tercih yaptığını göstermektedir," ifadelerini kullandı.
Bu yönetmeliğin, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik, sosyal ve kültürel yapının göz ardı edilmesiyle hazırlandığını ve vatandaşın en temel haklarından biri olan, Anayasayla korunan mülkiyet hakkının ihlaline yol açacağını belirten Suiçmez, "İktidar, bu yönetmeliği iptal etmeli, yönetmeliğin dayanağı olan 5403 sayılı kanunun 8/K maddesini de ilga etmelidir. İktidar, üreticiyi ezen ve tarımı bitiren politikasından vazgeçerek, çiftçilerimizi üretime yöneltecek teşvik ve düzenlemeleri yapmalıdır," ifadeleriyle iktidara çağrıda bulundu.